Afera Respiratori: Podignuta optužnica protiv Novalića, Solaka, Hodžića i Jelke Milićević

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine nakon višemjesečne istrage danas je podiglo optužnicu zbog afere “Respiratori” protiv premijera FBiH Fadila Novalića, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika poljoprivredne tvrtke “Srebrena malina” Fikreta Hodžića, ali i ministrice Jelke Milićević.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu protiv sljedećih osoba, kao i pravne osobe:

  • Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić, „F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica, Jelka Milićević.

Optuženima Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžić, kao i pravnoj osobi “F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica, stavlja se na teret da su počinili kaznena djela:

  • Udruživanje radi činjena kaznenih djela iz članka 249. KZBiH, a u vezi s kaznenim djelima:
  • Zlouporaba položaja ili ovlasti, iz članka 383. KZ FBiH
  • Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, iz članka 219. KZBiH,
  • Pranje novca, iz članka 209. KZBiH,
  • Krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, iz članka 261.KZ FBiH,
  • Krivotvorenje službene isprave, iz članka 389. KZ FBiH,
  • Povreda obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsificiranje ili uništavanje, iz članka. 262. KZ RS,

Optuženoj Jelki Milićević se stavlja na teret da je počinila kazneno djelo – Nesavjesan rad u službi iz članka 387. KZ FBiH.

Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u vezi s nabavom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000,00 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000,00 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće, prenosi Klix.ba.

Optuženom Fadilu Novaliću se stavlja na teret da je, koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH, osmislio plan nezakonite isplate proračunskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa.

U tom su se planu u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi pridružili Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravna osoba „F. H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica. Ova udružena skupina potom je nabavila 100 komada respiratora ACM812A po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti Covid-19, uslijed čega je po proračun Federacije BiH nastupila imovinska šteta i omogućeno stjecanje protupravne imovinske koristi koja bi bila podijeljena između pripadnika udružene skupine.

Optužena Jelka Milićević tereti se da je počinila kazneno djelo nesavjestan rad u službi jer je svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavu respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice.

Istraga protiv osumnjičenog Aleksandara Zolaka nastavlja se u odvojenom predmetu, jer je istraga proširena u odnosu na postojanje osnove sumnje da su i u drugim slučajevima od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva donošene nezakonite odluke.

Tužiteljstvo BiH istovremeno obavještava javnost da se nastavlja istraga protiv više drugih osoba u odnosu na kazneno djelo – Pomoć učinitelju poslije učinjenog kaznenog djela, a u odnosu na postupak nabave i raspodjele respiratora koji su predmet ove optužnice.

Bild.ba

Previous articleČlanovi kriznog stožera u Hrvatskoj spremni se cijepiti pred kamerama
Next articleZabava za najmlađe: U Pozorištu lutaka Mostar predstava “Mačak u čizmama”