Afera “Respiratori”: U ponedjeljak počinje suđenje Novaliću i ostalima

Izvor: Bild.ba

U Sudu BiH sutra će početi suđenje premijeru FBiH Fadilu Novaliću i ostalim optuženim za nabavu spornih respiratora iz Kine u FBiH.

Osim Novalića, optuženi su suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme “Srebrna malina” Fikret Hodžić.

Oni su bili uhićeni, ali su nakon ispitivanja pušteni na slobodu uz mjere zabrane.

Direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak ispitan je u svojstvu osumnjičenog u okviru istrage o nabavi respiratora u FBiH.

Pored Zolaka, ispitivani su još neki zaposleni u ovoj agenciji.

Suđenje u predmetu Novalić i drugi zakazano je za 13.00 sati, objavljeno je na službenoj stranici Suda BiH, prenosi Glas Srpske.

Tužiteljstvo BiH pokrenulo je prije mjesec i pol istragu nakon što je u FBiH stotinu respiratora uvezeno iz Kine posredstvom poljoprivredne firme “Srebrena malina” iz Srebrenice, a koja se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća.

Vještačenjem koje je naložilo Tužiteljstvo BiH utvrđeno je da respiratori nisu za upotrebu na intenzivnoj njezi.

Bild.baKomentari

Next Post

Džeba: Načelo izvrsnosti mora biti ključno pri izboru kadrova u političkim strankama

Ned lip 28 , 2020
Damir Džeba, zastupnik HDZ-a BiH u Skupštini HNŽ-a i izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH u Podcastu Bura rekao je da načelo izvrsnosti mora biti ključno pri izboru kadrova u političkim strankama ali i općenito te da mora postojati nulta toleranciju na mito i korupciju.