Ante Lovrić: Drago mi je kada moji grafiti dopru do ljudi

Ante Lovrić iz Širokog Brijega, veliki zaljubljenik u grafite koji su mu hobi gotovo petnaest godina, predstavio je sinoć svoje radove izložbom naziva “Dobro je sve”, koja je upriličena u Galeriji “Vrba” u Širokom Brijegu.

“Dobro je sve” čine 24 fotografije grafita i murala te pet novih radova pripremljenih za izložbu koje će posjetitelji moći pogledati do 16. kolovoza.

Grafiti Ante Lovrića, kojima se bavi posljednjih petnaestak godina, u početku su bili samo pseudonim potpis na zidnim plohama, a danas su prepoznatljiv opus ispred kojeg se prolaznik zaustavi, nasmije satiričnoj poruci koju šalje.

Autor kaže kako je nasmijati prolaznika prvenstveni cilj njegovih radova.

– Na mojim autorskim djelima većinom prevladavaju motivi Hercegovine i života Hercegovaca, nekih događaja i izreka, ali radim i ostale motive. Poruke mojih radova su sarkastične i satirične i drago mi je kada se ljudi nađu u poruci, nasmiju se, ili se malo zamisle – kazao je Feni autor Lovrić uoči izložbe.

Ljubav prema grafitima kod Lovrića se rodila još osnovnoj školi, a danas je to, kako kaže, sastavni dio njegova života.

– Prva ljubav prema grafitima rodila se u šestom – sedmom razredu kada sam počeo skice klasičnih grafita. Prvi rad sam napravio na zidu stadiona “Pecara” u Širokom Brijegu, a riječ je o običnom grafitu – potpisu, a poslije su se ideje i tehnike razvijale. Ova umjetnost ti jednostavno postane dio života. To je nutrina koja izlazi iz mene, a kao galeriju najčešće odabirem ulicu – ističe Lovrić.

Njegova su djela prilično zahtjevna. Izrada skice, pa kasnije šablona, uzima dosta vremena, pogotovo ako je riječ o radu velikih dimenzija. Šablone izrađuje od mnogo malih dijelova koje, nakon izrade u računalu, printa, izrezuje te lijepi.

Pomno bira i mjesto gdje će oslikati grafit. Određenu ličnost smješta u krajolik gdje će svima biti jasno koju poruku želi poslati. Velik izazov iziskuje prijenos ideje na zid jer se treba zaputiti na mjesto, ponijeti sa sobom svoj ‘hodajući atelje’ i paziti na one koji ovu vrstu umjetnosti smatraju vandalizmom. Kako Ante kaže, upravo mu je ta zadnja faza i najdraža.

Grafit kao medij sve se češće smatra umjetnošću koja ukazuje na socijalnu osjetljivost i angažiranost kojom obiluje jedno djelo.

Lovrić svojim radovima ulicu pretvara u muzej i galeriju dostupnu svima, a slučajne prolaznike, pretvara u promatrače umjetničkog djela. Suvremenu umjetnost, koja u svijetu odmiče od tradicionalnog, on vješto stapa upravo s tradicijom.

Ljubitelji grafita Lovrićeve radove mogu vidjeti diljem gradova BiH, u Hrvatskoj, a jedan rad ima i u Njemačkoj. Nastupao ja i na Street art festivalu u Mostaru gdje je ostvario zapažene reakcije na djelo “Kad se kenjac zainati”, oslikano na Bijelom Brijegu.

Bild.ba

Previous articleNovi visoki predstavnik posjetio mostarske franjevce
Next articleNekim vozačima vijesti iz crne kronike, očito, nisu dovoljno upozorenje…