BBC otkriva tko je pobijedio u debati Trumpa i Bidena

BBC je objavio zanimljivu analizu u kojoj je pokušao dati odgovor na pitanje tko je pobijedio u sinoćnjoj debati Donalda Trumpa i Joea Bidena.

U debati koja je bila politički ekvivalent međusobnog gađanja hranom, pobjednik je čovjek koji je završio najmanje uprljan.

Ako je suditi prema instant anketama koje su provedene u noći debate, taj čovjek je Joe Biden, kandidat Demokratske stranke, navodi se u analizi BBC-ja. Ako ništa drugo, onda zato što je njegov jedini cilj bio dokazati Amerikancima da može izdržati pritisak, odnosno da neće izgubiti ritam zbog poodmakle dobi. Metaforički rečeno, Biden je morao pokazati da može podnijeti da mu se baci pita u lice i pritom zadržati mirnoću, navodi se u analizi.

Trump je djelomično pomogao Bidenu

Biden je uglavnom to uspio napraviti, iako je to bilo barem djelomično zato što je Donald Trump svojim konstantnim upadicama, dao vrlo malo prilike demokratskom kandidatu da kaže nešto što bi zaista moglo naštetiti njegovom cilju, piše BBC, a prenosi Index.

Donald Trump kakvog znamo s Twittera – nekonvencionalan, bombastičan, predsjednik koji vrijeđa i širi glasine – bio je takav punih sat i pol vremena, koliko je trajala debata. Ono što nije dobro za njega je činjenica da mnogi Amerikanci, među kojima ima i onih koji ga podržavaju, smatraju njegovu personu s društvenim mreža jednim od njegovih najmanje privlačnih atributa, stoji u analizu BBC-ja.

Trump je želio uzdrmati predizbornu utrku koja mu zasad ne ide u prilog, pri čemu je taj trend izuzetno stabilan, stvaranjem razdora na polju ekonomije, zdravstva i društva općenito.

No, ništa od toga, po svemu sudeći, nije promijenilo dinamiku predizborne utrke niti je natjeralo bilo kojeg od 10% Amerikanaca koji su po anketama i dalje neodlučni, da se predomisle. Jedino što bi se moglo promijeniti je njihova odluka da gledaju naredne debate, navodi BBC.

Trump prekinuo Bidena 73 puta u sat i pol vremena

Od samog početka bilo je jasno kakva će to debata biti, piše BBC. Trumpov cilj bio je uzdrmati Bidena, što je pokušao postići neprekidnim upadicama i prekidanjem bivšeg potpredsjednika SAD-a.

Prema podacima koje je objavio CBS, Trump je Bidena prekinuo 73 puta u sat i pol vremena.

Rezultat je bila serija kaotičnih razmjena, koje su uključivale Trumpovo propitkivanje Bidenove inteligencije te Bidenovo nazivanje Trumpa klaunom. Biden je, podsjeća BBC, u jednom trenutku Trumpu nedolično rekao: “Hoćeš li začepiti, čovječe?”

U cijelom nizu navrata Trump je napadao Bidena, a ovaj se samo smijao i tresao glavom.

Kad je moderator debate, veteran Foxa Chris Wallace, najavio da će sljedeća tema biti koronavirus i da će kandidati imati po dvije i pol minute za odgovor, Biden je Trumpu dobacio: “Sretno s time”.

Moderiranje ove debate je noćas vjerojatno bio najgori posao u Americi, piše analitičar BBC-ja.

Ključan dio debate dogodio se na samom kraju, kad su kandidati raspravljali o zabrinutostima zbog sigurnosti SAD-a nakon proglašenja izbornih rezultata, ali i tezama koje dolaze i s ljevice i s desnice, prema kojima ovi izbori neće biti slobodni i pošteni.

“Ovo neće završiti dobro”

Kad je došlo do diskusije o pitanju, ako se to uopće može nazvati diskusijom, ona se najvećim dijelom vrtila oko Trumpovog prepričavanja zavaravajućih anegdota o korupciji i nekompetenciji vezanih uz glasanje putem pošte, na koje će se ove godine zbog pandemije oslanjati milijuni Amerikanaca. 

“Ovo neće završiti dobro”, rekao je Trump u jednom trenutku, što je sentiment kojeg nesumnjivo dijele mnogi Amerikanci s obje strane političkog spektra, iako iz različitih razloga.

Biden je pak pokušao zadržati neku razinu digniteta. Pozvao je da se glasovi prebroje i obećao da će poštovati rezultate izbora jednom kad pobjednik bude proglašen. Izgledalo je kao da želi reći još nešto na tu temu, ali tada ga je Trump opet prekinuo, nakon čega je moderator najavio da je debata – gotova.

Naprasan kraj kaotične večeri

Bio je to naprasan kraj kaotične večeri koja teško da može biti nazvana debatom u tradicionalnom smislu te riječi. Ovakvi događaju rijetko kad odlučuju rezultate izbora, a ova je bila takav nered da će se vjerojatno malo tko predomisliti zbog viđenog.

To je vjerojatno loša vijest za Trumpa, obzirom da je jedna od njegovih glavnih slabosti činjenica da žene iz američkih predgrađa u anketama redovito navode da ih odbija predsjednikovo grubo i sirovo ponašanje.

S druge strane, ako je Trumpov cilj bio pretvoriti predizbornu kampanju u ružni okršaj koji će biračima ogaditi cijeli proces izbora, moglo bi se reći da je obavio dobar posao. 

Bild.baKomentari

Next Post

Pobjede Zrinjskog i Širokog u Kupu BiH

Sri ruj 30 , 2020
Zrinjski je u Derventi broja do sedam. Plemići su ostvarili visoko pobjedu protiv Tekstilca, a konačan rezultat glasio je 1:7.