Božinović: Bez obzira na odluku EU, Hrvatska svejedno ukida samoizolaciju za one koji dolaze iz BiH

Izvor: Bild.ba

Foto: N1

Ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović u Petrinji je razgovarao s reporterkom N1 televizije o najavljenom ukidanju obvezne samoizolacije za osobe koje ulaze iz Bosne i Hercegovine.

Božinović je kazao kako se odluka EU o otvaranju granice prema državama očekuje tijekom današnjeg dana.

“Mi smo i kao još uvijek zemlja predsjedatelj bili uključeni u te razgovore. EU ima namjeru otvoriti se prema 15-ak država, među njima su Srbija i Crna Gora. Što se Hrvatske tiče, mi ćemo na tom popisu imati i Bosnu i Hercegovinu. Znate da smo imali uvoz virusa proteklih dana iz tih zemalja, ali on je bio nekoliko puta veći iz Srbije nego iz BiH“, pojašnjava Božinović.

Kazao je kako je ono što je bitno da u Hrvatskoj imamo žarišta koja su pod kontrolom.

“Nije neočekivano ni da rastu brojevi ne samo u Hrvatskoj, rastu brojevi novozaraženih u Europi. Prema svemu sudeći, to su blaže kliničke slike“, ističe.

Na pitanje hoće li Hrvatska svejedno otvoriti granicu s BiH, čak i ako se BiH ne nađe u preporukama Europske unije, odgovara:

“Preporuke su preporuke. Teško je opravdati činjenicu da smo imali 25, 26 unosa virusa iz Srbije s kojom se otvaramo i 8 unosa iz BiH gdje bismo trebali držati zatvorene granice“, kazao je Božinović.

Bild.baKomentari

Next Post

Još 40 zaraženih koronavirusom u RS, jedna osoba preminula

Uto lip 30 , 2020
Оd pоsljеdnjеg izvješća о еpidеmiоlоškој situаciјi u RS, u pоsljеdnjа 24 sata izvršеnо је tеstirаnjе 327 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а nоvi kоrоnаvirus (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 40 оsоba, priopćio je Institut za javno zdravstvo RS.