Broj nezaposlenih je sve veći, mnogi mostarski restorani zatvaraju svoja vrata

“Ove godine mi smo imali 3.636 prestanaka radnih odnosa. To je za skoro 3 puta više nego prošle godine. Oko 28 posto svih tih ljudi su došli iz ugostiteljskog sektora”, navodi Anita Perić, glasnogovornica Zavoda za zapošljavanje HNŽ-a.

Objekt zatvoren, dostava hrane, radimo dvokratno – sve su češći natpisi na mostarskim restoranima koji se nisu mogli izboriti s pandemijom, ali i mjerama i ograničenjima koje je ona donijela. Slično je i u ostalim mjestima u ovom dijelu zemlje, piše federalna.ba.

Bez konkretne pomoći, ali i strategije, ugostitelji i turistički djelatnici prepušteni su isključivo sebi i brojni strahuju kako neće preživjeti zimu.

U mnogim mostarskim restoranima vlasnici su odustali i stavili ključ u bravu. Pred kamere neće. Kažu, nema svrhe. Radnici su na burzi rada. Ograničenja i mjere koje zbog nedostatka prostora, ali i novca, mnogi ugostitelji neće moći ispoštovati – s pravom stvaraju strah da će morati zatvoriti objekte. U Starom gradu još je gore stanje.

Haris Kulović je ugostitelj. Upozorava da će zatvaranja objekata biti sve više kako zima bude odmicala, ali i da je problem što nema sustavnog rješenja i sustavne analiza turizma, održivog turizma, na dulje vremensko razdoblje.

Svaka pomoć, kažu ugostitelji, prestala je u svibnju s ukidanjem stanja prirodne nesreće. Međugorje, primjerice, i njegov hodočasnički turizam je 8 mjeseci u svojevrsnom lockdownu. I tamo je sve više onih koji su bili prisiljeni zatvoriti restorane, pansione i hotele jer su rashodi debelo premašivali prihode. Radi tek poneki kafe i suvenirnica.

Dragan Vasilj je iznajmljivač: “Nastojim pod svaku cijenu, naročito u suvenirnici, zadržati djelatnice. Međutim, budući da pansioni i hoteli gotovo i ne rade, ti radnici su otišli snalaziti se na druge načine”.

Bild.ba

Previous articleRaskol u SDA: Sebija Izetbegović neće podnijeti ostavku na zahtjev Denisa Zvizdića
Next articleVečeras upalimo svijeće za generala Praljka!