Blidinje i dalje bukti: proglašeno je stanje prirodne nepogode, pozivaju se fizički spremni dobrovoljci da dođu gasiti požar

Zbog velikog požara koji već šesti dan bukti podno Čvrsnice u Parku prirode Blidinje, i koji se širi prema objektima

blidinje
Foto: Bild.ba

Zbog velikog požara koji već šesti dan bukti podno Čvrsnice u Parku prirode Blidinje, i koji se širi prema objektima, načelnik Posušja Ante Begić je na prijedlog Stožera Civilne zaštite općine Posušje proglasio stanje prirodne nepogode za ovo područje.

Požar je uzrokovao veliku materijalnu štetu na šumskom zemljištu, biljnom i životinjskom svijetu, rečeno je iz Ureda načelnika Općine Posušje.

Prirodnom je nepogodom obuhvaćeno područje mjesne zajednice Poklečani, a zadužuje se Općinski stožer civilne zaštite Posušje da rukovodi akcijama zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara na ugroženom području.

Jutros su dva helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji su vodu zahvaćali iz Blidinjskog jezera, nastavila s gašenjem požara.

Danas je u tijeku velika mobilizacija tako da u gašenju požara osim ljudstva iz Posušja pomažu ekipe iz Jablanice, Tomislavgrada, Gruda, Mostara, Širokog Brijega i vojska Oružanih snaga BiH, a jučer poslijepodne požarište su posjetili predstavnici Federalne uprave Civilne zaštite, Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva prometa i komunikacija, stoji u priopćenju.


Poziva se dobrovoljce

Stožer Civilne zaštite općine Posušje upućuje apel svim žiteljima i vlasnicima nekretnina na području Blidinja, ostalim fizički spremnim dobrovoljcima iz Posušja i drugih općina/gradova da pruže pomoć u gašenju požara na području Parka prirode Blidinje, prenosi Bild.ba.

Vatrenu stihiju gase vartogasci, planinari, pripadnici GSS-a i dobrovoljci neprekidno već nekoliko dana te im je nužna pomoć u nastavku borbe s ovom prirodnom nesrećom.

Stoga se pozivaju svi spremni pojedinci da se večeras do 21h jave na brojeve telefona: Milan Jukić – 063 273 311 i Antonio Galić 063 666 674, kako bi potvrdili svoj dolazak za sutra u 8h ujutro kod Planinarskog doma u Masnoj Luci odakle će se kordinirati daljnje akcije gašenja.

Zahvaljujemo se na vašem odazivu, istaknuto je.

SOURCEBild.ba
Previous articleStanovnici svjedoče o ‘očajnom stanju’ dok razorni požar u Sloveniji prijeti kućama
Next articleJapanska vlada održat će državni sprovod za bivšeg premijera, no on će biti tek krajem rujna, evo zašto
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments