Čega li se lik dosjetio: Umirovljenik iz BiH oštetio Austriju za više od 18.000 eura, pogledajte kako mu je to uspjelo

Kriminaliste je na istragu potaknula sumnja štajerskog Zavoda za mirovinsko osiguranje (PVA), da nešto nije u redu s adresom odnosno boravkom navedenog umirovljenika na toj adresi u Grazu.

Ilustracija: Arhiva

Kako prenosi Heute, istraživači kriminalističke grupe “SOLBE”, zaduženi za otkrivanje prevara kod socijalnih usluga, širom istragom kod kolega u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj utvrdili da je 71-godišnji državljanin BiH bio “lažno” prijavljen da stanuje u Grazu, a živio je u Bosni i Hercegovini, prenose Nezavisne.

To ne bi bio problem, da pritom nije tražio i primao socijalnu naknadu, odnosno razliku vrijednosti od njegove invalidske mirovine do vrijednosti minimalne mirovine u Austriji (za umirovljene samce 1.030,49 eura).

Na minimalnu mirovinu ili razliku isplate vrijednosti do minimalne mirovine imaju pravo isključivo samo oni slabije financijski stojeći austrijski građani, koji u Austriji imaju stalni boravak i u njoj stalno žive.

Živjeti izvan Austrije, a dobivati austrijsku državnu, odnosno socijalnu pomoć ili naknadu, protupravno je i kažnjivo u ovoj alpskoj zemlji.

Zato su nadležni pokrajinski organi vlasti u Grazu protiv navedenog umirovljenika podigli prijavu, osumnjičivši ga da je protupravno, od siječnja 2019. godine do veljače ove godine, austrijsku državu oštetio, preciznije rečeno prevario za preko 18.600 eura.


Kriminaliste je na istragu potaknula sumnja štajerskog Zavoda za mirovinsko osiguranje (PVA), da nešto nije u redu s adresom odnosno boravkom navedenog umirovljenika na toj adresi u Grazu.

Previous articleVoće i povrće postaje luksuz: “Sve se na grame kupuje. Ima neke dobiti, ali tanko… Prije je bio jedan dan kao sada tjedan”
Next articleVeliki prijatelj bosanskohercegovačkih Hrvata: Netanyahu pokrenuo pregovore o formiranju vlade
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments