Hrvatica žrtva prijevare: Bilo me sram priznati, ali ne znam više što da učinim

– Imate osjećaj kao da ćete nešto naučite. Čak su rekli kako ni slučajno ne smijem ulagati dok ne naučim cijeli taj proces, govori Ana, koja je ipak odustala od ulaganja.

internet connection technology blur
Photo by Stefan Coders on Pexels.com

Iako policija često poziva na oprez te apelira građanima neka ne nasjedaju na prijevare o lakoj zaradi na kriptovalutama, jedan klik na krivo mjesto dovoljan je da vam se život pretvori u noćnu moru.

Dogodilo se to 30-godišnjoj Hrvatici iz Trogira koja je za Fenix-magazin.de ispričala što joj se događa u posljednja dva mjeseca.

Naime, ona je umalo postala žrtva investicijske prijevare koje su česte u posljednje vrijeme i u kojima inozemni kriminalci putem interneta obećavaju brzu i višestruku zaradu na vrijednosti kriptovaluta. Ana K. nije ostala bez novca jer je na vrijeme prepoznala prijevaru, ali sad se već dva mjeseca svakodnevno bori s pozivima pa i uvredama osobe s druge strane telefonske linije.

– Bio je to jedan trenutak u kojem je znatiželja prevladala razum. Na Facebook stranici sam vidjela oglas za brzom i zaradom kriptovalutama. Kliknula sam na taj link nakon čega sam dobila upit da upišem broj mobitela kako bi dobila informacije o ulaganju. Budući da je teška situacija u našoj državi i vrijednost novca opada, a sve poskupljuje, ljudi, pa tako i ja, traže dodatne načine zarade. Upisala sam broj mobitela, a nakon nekog vremena nazvala me žena koja je ponudila ulaganje u kriptovalute, a budući da ne znam puno o tome, ponudila mi je brokera njihove tvrtke koji će me savjetovati. Broker me nazvao i povezao s legalnom stranicom za ulaganje kriptovalutama. Kako inače te stranice traže osobne podatke, odnosno osobnu iskaznicu i izvode iz banke, nisam ni u što posumnjala. Toj stranici sam poslala izvod iz banke, preslik osobne iskaznice i prepaid kartice. Ta stranica traži i skeniranje lica pa mi se i to učinilo normalnim. Učinila sam sve kako su tražili. Srećom, na toj kartici nemam novca. To je bilo prije otprilike dva mjeseca i tad je sve počelo. Odmah nakon toga me nazvao čovjek koji se predstavio kao broker i rekao kako nema nikakvog rizika te kako ću osigurati dobru zaradu investiranjem novca u kriptovalute. Taj broker pomaže otvoriti platformu za ulaganje i čovjek u tom trenutku ne posumnja jer jako stručno objasni. U tom trenutku misliš da nema ništa u tome sumnjivo. To je kao da ne znaš otvoriti Facebook profil pa te sad netko vodi korak po korak kroz taj proces, otkriva Ana, koja kaže kako cijelo vrijeme tog procesa imaš osjećaj da je riječ o ozbiljnoj tvrtki jer te zove nekoliko ljudi i stručno se predstavljaju, objašnjavaju, upućuju i u početku ništa ne traže.

– Imate osjećaj kao da ćete nešto naučite. Čak su rekli kako ni slučajno ne smijem ulagati dok ne naučim cijeli taj proces, govori Ana, koja je ipak odustala od ulaganja.


No, kad je odustala, počeli su pozivi. Uvijek s različitih brojeva, a pozivatelji su je uvjeravali neka uloži novac jer nema nikakvog rizika, a dobit je zagarantirana.

– Kad se ne javim, zovu me po nekoliko puta dnevno, ako se javim, pokušavaju me uvjeriti da uplatim, ja im kažem kako ne želim, pa zovu ponovno sutra. Nekad zove muškarac, nekad žena, i uvijek govore hrvatskim jezikom, ali lošim izgovorom, govori Ana.

Ana je u međuvremenu razgovarala s ljudima koji su upoznati s ovakvim situacijama ili su i sami bili žrtve iste prijevare. U ovakvim prijevarama iza npr. internetskog oglasa ili oglasa na društvenim mrežama se krije kriminalna skupina koja se može nalaziti bilo gdje u svijetu. Ana je doznala kako je navodna tvrtka iz koje je zovu  registrirana u Indiji. Takve se tvrtke putem internetskih oglasa predstavljaju kao legitimna trgovačka i sl. društva. Kad dobiju početnu komunikaciju, svoje žrtve uvjeravaju da će im osigurati odličnu zaradu investiranjem malog iznosa njihovog novca u kriptovalute.

– Toliko su u početku uvjerljivi da je vrlo lako povjerovati im, govori Ana.

Nakon što dobiju osobne podatke, kriminalci se najčešće putem legitimnih aplikacija za udaljeni pristup računalima, poput aplikacije AnyDesk spajaju na računalo žrtve i to uz žrtvin pristanak, a onda je šteta nezamisliva. Putem internetskog bankarstva prebacuju novac sa žrtvinih računa na račune otvorene na internetskim mjenjačnicama kriptovaluta.

– I tu ne možete ništa. Moja sreća je što na toj prepaid kartici nemam novca. Kad sam im rekla da neću ništa uložiti jer nemam ništa, postali su bezobrazni te su me počeli vrijeđati. Već me dva mjeseca zovu i tvrde kako sam pristala na ulaganje u nekakav fond i ako ne uplatim novac poslat će mi ovršitelja, govori Ana.

Čak i tijekom razgovora s novinarom Ana je dobila poziv od tzv. brokera. Rekao joj je kako će, ako ne uplati novac, blokirati bankovne račune, te će joj na kućnu adresu poslati izvršitelje koji će joj naplatiti puno više nego je traženi iznos.

Naposljetku je dodao: – Sad znate što možete očekivati.

Poziv je stigao sa stranog broja, a muškarac je govorio nepravilnim hrvatskim jezikom.

– Ne znam što učiniti da ti pozivi prestanu. To predugo traje. Poznajem djevojku koja je u sličnoj situaciji te koja mi je rekla kako i nju zovu svaki dan posljednjih pet mjeseci. Molila ih je neka je ne zovu, ali je zovu i pozivi stižu sa svih strana svijeta. Kaže kako će promijeniti broj mobitela. No, mene je strah jer sam im dala previše osobnih podataka. Nije me strah ovršitelja već onoga što bi mogli učiniti s mojim podatcima. Sram me je govoriti o tome jer znam kako sam pogriješila, ali samo sam bila znatiželjna, kaže Ana.

Nažalost, mnoge je sram otkriti kako ih je znatiželja natjerala na nerazuman i mnogima neshvatljiv potez. Ipak, tko nam jamči da se upravo nama neće dogoditi slično.

– Nikad više neću učiniti ništa slično, niti ću se dati dovesti u ovakvu situaciju, ali ne znam kako da sad iz nje izađem, kaže Ana koja ne zna do kada će dobivati pozive.

SOURCEBild.ba
Previous articleGradonačelnik Makarske kritizirao goste iz BiH: Dođu na jedan dan, peku roštilj na plaži, ostave smeće, a zarade nema
Next articleIzetbegović tužan zbog iseljavanja mladih, ali ima “fenomenalno” rješenje: “Zamijenit ćemo ih robotima”
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments