Iz BiH krijumčarili kokain u Istru: Uhićeno 11 dilera, jedan u bijegu

Devet hrvatskih i troje državljana BiH osumnjičeni su za krijumčarenje droge iz BiH u Hrvatsku, dok se za jednom osobom i dalje traga.

Uhićeno je 11 osoba, a jedna je u bijegu, priopćeno  je na konferenciji za novinare u Pazinu nakon što je u velikoj policijskoj akciji zaplijenjeno više od 20 kilograma droge i razbijen lanac trgovine heroinom.

U ovoj velikoj akciji, nazvanoj “Grota” pronađeno je i oduzeto 19,2 kilograma heroina, 1,3 kilograma amfetamina, vage, smjese za povećanje droge, mobilni uređaji te veći iznos novca.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je 12 osoba. Devet hrvatskih i troje državljana BiH osumnjičeni su za krijumčarenje droge iz BiH u Hrvatsku, dok se za jednom osobom i dalje traga.

ILEGALNO NARKOTRŽIŠTE

Ravnatelj Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta iz Rijeke, Božo Barbarić, rekao je da je akcija započela u studenom prošle godine kada su od Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) primili početna saznanja da određene osobe krijumčare drogu iz BiH za ilegalno narkotržište Istre i Dalmacije.


On je naveo da je akcija finalizirana u posljednja dva dana, a kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je 12 osoba, devet hrvatskih državljana i troje državljana BiH, koji su osumnjičeni za to krijumčarenje.

Istragom je utvrđeno da su oni od prosinca 2020. do 14. listopada ove godine nabavljali veće količine heroina i amfetamina u BiH radi kontinuirane neovlaštene proizvodnje i prometa droga na području Hrvatske kako bi ostvarili finansijsku i drugu materijalnu korist, prenose hrvatski mediji.

Vođa Službe za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta Goran Rebić rekao je da je utvrđeno da se krijumčarenje obavljalo preko graničnih prijelaza između BiH i Hrvatske, u teretnim i osobnim vozilima.

PRANJE NOVCA

Krijumčari su, dodao je, u vrijeme epidemioloških mjera ulazili u Hrvatsku koristeći fiktivna pozivna pisma za poslovne sastanke ili su navodili tranzit kao razlog ulaska u Hrvatsku. On je istakao da je na području Splita i Istre izvršeno 30 pretresa osoba, domova, garaža i poslovnih prostora, u kojima su pronađeni droga, novčana sredstva i drugo.

Zhićeni su nakon kriminalističke obrade jučer i prekjučer odvedeni u pritvor, dok se za osobom koja je u bijegu traga.

Tužiteljstvo BiH priopćilo je ranije danas da su aktivnosti provedene protiv osoba koje se sumnjiče za međunarodno krijumčarenje velike količine teške droge, pranje novca i ulaganje u kupovine vikendica i nekretnina u BiH i regiji.

Bild.ba

Previous articleU ovoj zemlji mnogima je džihad neprestano na umu
Next articleOhoho, oglasio se ratohušački konzul
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments