Ljudski faktor izazvao željezničku tragediju u Jablanici

Screenshot: HRT

“Takva odluka je donesena iz razloga što je do nesreće došlo jer željezničko osoblje vlaka koji se kretao iz smjera Mostara nije poštivalo prometna pravila”, kazala je Ana Rajič, glasnogovornica Županijskog tužiteljstva.

Za nešto više od mjesec, 22. kolovoza, navršit će se dvije godine od stravične željezničke nesreće kod Jablanice u kojoj su, nakon sudara dva vlaka, život izgubili radnici ”Željeznica FBiH”. Strojovođe Fehim Turčinović i Jasmin Ćeranić stradali su na licu mjesta, dok je Haris Karić, uslijed zadobivenih ozljeda, podlegao 2. rujna u Kliničkom centru Sveučilišta u Sarajevu. 

Njihov kolega, strojovođa Božidar Jurenić spasio se iskočivši u posljednji tren iz vlaka. Iako su iz “Željeznica FBiH” dan nakon nesreće obznanili kako će po okončanju istrage o ovoj tragičnoj nesreći upoznati bh. javnost sa svim konačnim i relevantnim informacijama, ipak se to do danas nije dogodilo. Međutim, kako saznaje Avaz, u Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije stavili su točku na ovaj slučaj. Kako je potvrđeno, u ovoj pravosudnoj instituciji donijeli su odluku o tome da se daljnja istraga neće provoditi. 

“Takva odluka je donesena iz razloga što je do nesreće došlo jer željezničko osoblje vlaka koji se kretao iz smjera Mostara nije poštivalo prometna pravila”, kazala je Ana Rajič, glasnogovornica Županijskog tužiteljstva. Rajič je navela da se odmah nakon očevida, kojim je rukovodila tužiteljica Sanja Šurković, pristupilo svim radnjama s ciljem točnog utvrđivanja okolnosti koje su dovele do tragedije, odnosno uzroka ove nesreće. Tijekom dosadašnje istrage saslušani su brojni svjedoci, pribavljena je neophodna dokumentacija i obavljena su sva vještačenja. 

“Nalaz s mišljenjem dostavili su vještaci elektrotehničke struke, informacijsko-komunikacijske struke, zaštite na radu i zaštite od požara. Nakon provjere i analize dokumentacije, Tužiteljstvo je donijelo odluku da se daljnja istraga neće provoditi”, navela je Rajič.


Nermin Turčinović, brat poginulog strojovođe Fehima, ranije je u izjavi za Avaz kazao da je sam pribavio dokaze o nesreći, ali da s njima nije želio izlaziti u javnost dok Tužiteljstvo ne okonča postupak. ”Da se ovo dogodilo na Zapadu, sve bi bilo riješeno za 24 sata. Moj brat je, praktično, ubijen! On je bio u vlaku koji je stajao u Jablanici. Vlak koji je išao iz pravca Mostara naletio je na njih pri punoj brzini i dogodilo se ono što se dogodilo. Netko je strojovođi rekao da ima prolaz”, rekao je Nermin Turčinović krajem 2018. godine. Fehim Turčinović bio je u lokomotivi s 36 vagona zajedno s preživjelim Jurenićem, dok su se Ćeranić i Karić nalazili u lokomotivi s 18 vagona. Među brojnim teorijama koje su se nakon nesreće iznosile spominjala se i ona da je do sudara vozova došlo zbog toga što na tom dijelu pruge nisu radili autostop uređaji. 

Bild.ba

Previous articleZdravko Mamić brutalno ‘spustio’ Hajduku: Dotakli su samo dno
Next articleU Federaciji BiH 169 novozaraženih, umrlo pet osoba