Majci nakon smrti djevojčice prijeti do 15 godina zatvora, evo za što je terete

Majci nakon smrti djevojčice prijeti do 15 godina zatvora, evo za što je terete

Djevojčica iz okolice Nove Gradiške, koja se danima borila za život u Klaićevoj bolnici, danas je izgubila bitku.

Djevojčicu je u srijedu ujutro u Opću bolnicu u Novoj Gradiški donijela majka i rekla da je dijete palo. Liječnici su pokušali dijete reanimirati, a s obzirom na težinu ozljeda u srijedu popodne su djevojčicu prevezli u Klaićevu u Zagreb. Ozljede su bile teške, posebno glave, ali bilo ih je po cijelom tijelu.

Roditeljima je jučer određen jednomjesečni pritvor, nakon što su djelomično priznali počinjenje kaznenog djela kršenja prava djeteta. Majci je istražni zatvor određen zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, a ocu i zbog opasnosti da će ponoviti kazneno djelo jer je već osuđivan za dugo kazneno djelo.

U ovom slučaju majka je prvooptužena i nju se tereti za pet kaznenih djela povrede djetetovih prava i nanošenja osobito teške tjelesne ozljede, a oca državno odvjetništvo tereti za četiri kaznena djela teške povrede djetetovih prava i nanošenja osobito teške tjelesne ozljede.

No, s obzirom na to da je djevojčica u međuvremenu preminula, kazneno djelo za koje se majka tereti prekvalificirat će se u “Teška tjelesna ozljeda s posljedicom smrti”. To je danas potvrdila županijska državna odvjetnica u Slavonskom Brodu Mirela Šmital, koja je dala kratku izjavu za medije.

– Tijekom poslijepodneva dobivena je informacija da je oštećena dvoipolgodišnja djevojčica preminula. S obzirom na novonastalu okolnost doći će do izmjene kvalifikacije kaznenog djela koje se osumnjičenoj ženskoj osobi stavlja na teret u kazneno djelo iz Članka 120 Kaznenog zakona – rekla je Šmital.

Za to kazneno djelo propisana je kazna od tri do 15 godina zatvora.

Bild.ba | Foto: Ivica Galovic/PIXSELL