Naoružani napadači oteli 317 curica iz škole, traže novce od vlade

Naoružani napadači oteli 317 curica iz škole, traže novce od vlade

Neidentificirani napadači oteli su 317 učenica iz grada Jangebe na sjeverozapadu Nigerije u petak, u drugoj takvoj otmici u nešto više od tjedan dana, priopćila je policija.

Jačanje pobune naoružanih militanata dovelo je do raspada sigurnosne situacije u najmogoljudnijoj afričkoj zemlji, u kojoj su otmice u školama postale redovna pojava.

– Policijsko zapovjedništvo države Zamfara u suradnji s vojskom okupilo je zajedničke timove u operacijama potrage i spašavanja 317 učenica otetih od naoružanih bandita u državnoj srednjoj ženskoj znanstvenoj školi Jangebe – navodi policija u pripopćenju.

Rast broja otmica djelomično je povećan i vladinim značajnim isplatama otmičarima u zamjenu za oslobađanje djece, tvrde dužnosnici koji su tražili da ostanu anonimni.

Vlada redovno negira takve isplate.

Povjerenik za informiranje Zamfare, Sulaiman Tanau Anka, ranije je izjavio Reutersu da su naoružani ljudi otvorili sporadičnu vatru tijekom sinoćnje racije po školi.

– Sudeći po informacijama koje su mi dostupne, oni su došli u vozilima i izveli su učenice, a neke su također izveli pješice – kazao je Anka.

Školske otmice svojevremeno su bile zaštitni znak islamističkih grupa Boko Haram i Zapadnoafrička pokrajina Islamske države, na sjeverozapadu Nigerije, ali su tu taktiku preuzele druge militantne grupe sa sjeverozapada zemlje.

Fena