Neviđen horor u Kanadi: Pomahnitali muškarac pobio 16 ljudi

Foto: USA Today
Foto: USA Today

Naoružani napadač prerušen u policajca otvorio je vatru na ljude u njihovim kućama i podmetnuo požare širom kanadske pokrajine Nova Škotska u kojima je ubijeno 16 ljudi, u najtežem takvom napadu u kanadskoj povijesti.

Dužnosnici su priopćili u nedjelju da je osumnjičeni napadač također ubijen.

Nekoliko tijela pronađeno je unutar i izvan jedne kuće u ruralnom mjestu Portapique, stotinjak kilometara sjeverno od Halifaxa – koju je policija nazvala prvim poprištem masakra. Tijela su također pronađena na drugim lokacijama.

Napad je počeo u subotu navečer po lokalnom vremenu, dok vlasti vjeruju kako je moguće da je napadač svjesno izabrao prve žrtve i nakon toga je nasumično otvarao vatru po ostalima.

Policija je tijekom noći poručila mještanima mjesta – koje je već pod mjerama blokade zbog epidemije koronavirusa – da zatvore vrata svojih kuća i da ostanu u podrumima. U nekoliko kuća također su podmetnuti požari.


Policija je identificirala čovjeka za koga vjeruje da je napadač kao Gabriela Wortmana (51), koji je povremeno živio u Portapiqueu. Vlasti su priopćile da je on nosio policijsku uniformu i da je svoj automobil pretvorio u vozilo nalik na policijski kombi.

Policija je prvo priopćilla da je uhitila Wortmana na benzinskoj crpki u Enfieldu izvan Halifaxa, ali je kasnije rekla da je ubijen. Policija nije dodatno pojasnila okolnosti njegovog ubojstva.

-Ovo je jedan od najbesmislenijih činova nasilja u povijesti naše pokrajine – izjavio je premijer Nove Škotske Stephen McNeil.

Policijski glasnogovornik Daniel Brien potvrdio je da je 16 ljudi ubijeno pored osumnjičenog.

Masovne pucnjave relativno su rijetke u Kanadi. Ta zemlja je reformirala svoje zakone o posjedovanju oružja nakon što je naoružani napadač Marc Lepine ubio 14 žena i sebe u politehničkom koledžu u Montrealu 1989. godine.

Prije jučerašnje pucnjave, to je bio najteži masakr u kanadskoj povijesti. Sada je nelegalno posjedovati vatreno oružje u Kanadi bez potvrde o obuci, procjene osobnog rizika, te pristanka najbliže rodbine i provjere kaznenog dosjea prije nabavke oružja.

-Kao zemlja, u momentima kao što je ovaj, mi se okupljamo kako bismo podržali jedni druge. Zajednički ćemo oplakati žrtve s njihovim obiteljima i pomoći ćemo da im prođu kroz ovo teško razdoblje – izjavio je premijer Justin Trudeau u priopćenju za javnost.

Iako je rekla kako vjeruje da je napad počeo kao nasumična pucnjava, policija nije navela koji je bio prvobitni motiv. Policijski načelnik, Chris Leather, kazao je da mnoge od žrtava nisu poznavale napadača.

-Činjenica da je taj pojedinac nosio uniformu i bio je u policijskom vozilu sasvim sigurno govori da to nije bio nasumični čin – izjavio je Leather. Dodao je kako policija vjeruje da je on djelovao sam.

Leather je kazao da će poklicija istražiti je li napad imao bilo kakve veze s pandemijom koronavirusa, ali nikakve veze do sada nisu ustanovljene, prenosi Associated Press.

Bild.ba

Previous articlePoznat je datum nastavka španjolskog prvenstva
Next articleČeški predsjednik želi zatvoriti granice na godinu dana