Nevjerojatna greška bh. pravosuđa: Čovjek godinama leži u zatvoru, a presuđeno mu je na temelju bizarnog propusta

Obradović je istaknuo da je epruvete predao „nekom od osoblja“ da ostavi dobivene uzorke kako bi se oni osušili. Vještak Obradović se, međutim, nije mogao sjetiti kome je točno predao te uzorke jer o primopredaji nije načinjen nikakav zapisnik.

Državljanin BiH
Ilustracija (Arhiva)

Okružni sud Banjaluka konačno je donio odluku o ponavljanju suđenja Nemanji Matijašu iz Prijedora, koji je još u siječnju 2018. godine osuđen zbog pogrešnog DNK nalaza, piše Srpska Info.

Odluka suda donesena je 22. lipnja ove godine, gotovo pet godina nakon prvog vještačenja DNK i katastrofalne greške Zavoda za sudsku medicinu RS-a, koja je Prijedorčanina poslala iza rešetaka.

U detaljnom obrazloženju odluke navodi se, između ostalog, da su Nemanja Matijaš i Vanja Vuković uhićeni u kolovozu 2017. godine zbog neovlaštene proizvodnje i prometa droge, te pravomoćno osuđeni u prosincu 2018. godine na po pet godina zatvora.

Dalje se precizira da je Matijaš 2. kolovoza prošle godine podnio zahtjev za ponavljanje postupka, te da je u zahtjevu precizirao da DNK profil, opisan kao nesporni profil Nemanje Matijaša u Zavodu za sudsku medicinu RS-a, ne pripada njemu. Drugim riječima, Matijaš je nakon godina uzaludnih molbi konačno uspio, i to dok je boravio u zatvoru, da obavi DNK vještačenje i tako dokaže da je osuđen na osnovi katastrofalne greške, jer je pogrešan DNK profil bio krunski dokaz protiv njega tijekom ranijeg suđenja.

Okružni sud Banja Luka u prosincu prošle godine prvo odbija zahtjev Matijaša za ponavljanjem postupka, ali ga potom uvažava nakon intervencije Vrhovnog suda RS-a, koji prihvaća žalbu branjenika i nalaže okružnom sudu da izvidi sve činjenice i pribavi dokaze na koje se osuđeni Prijedorčanin pozivao u zahtjevu.


Zatim su u okružnom sudu uslijedila saslušanja svih osoba koje su bile uključene u sačinjavanje pogrešnog DNK nalaza.

Tako je saslušan vještak Zoran Obradović iz Zavoda za sudsku medicinu RS-a, koji je u rujnu 2017. godine, nakon uhićenja Matijaša i Vukovića, izuzimao bukalni bris, te policijskog službenika Milana Savičića, koji je prisustvovao izuzimanju bioloških uzoraka od tada osumnjičenih. Istovremeno, po naredbi Okružnog suda Banjaluka načinjeni su nalaz i mišljenje Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, odnosno zatraženo je novo vještačenje DNK profila Nemanje Matijaša.

Vještak Zoran Obradović, koji je načinio nalaz u kojem je pogrešno utvrđen DNK Matijaša, na osnovi kojeg je Prijedorčanin osuđen, izjavio je da je bris bukalne sluznice izuzimao u kolovozu 2017. godine u ambulanti KPZ Banjaluka, i to u prisustvu inspektora Savičića, te još jedne osobe čije ime nije navedeno, a koja čini dio osoblja ambulante.

Obradović je tijekom saslušanja objasnio da je dobivene uzorke brisa odmah stavio u epruvete, koje je označio imenom i prezimenom osoba od kojih je uzet uzorak. Matijaša i Vukovića je fotografirao i o svemu načinio zapisnik koji su potpisala obojica tada osumnjičenih i inspektor Savičić. Vještak je dodao da je epruvete s biološkim uzorcima Matijaša i Vukovića osobno odnio u DNK laboratorij Zavoda za sudsku medicinu RS-a, piše Srpska Info.

Obradović je istaknuo da je epruvete predao „nekom od osoblja“ da ostavi dobivene uzorke kako bi se oni osušili. Vještak Obradović se, međutim, nije mogao sjetiti kome je točno predao te uzorke jer o primopredaji nije načinjen nikakav zapisnik.

Obradović je podsjetio da je 26. travnja 2021, na zahtjev Nemanje Matijaša i utvrđivanja njegovog nespornog DNK profila, osobno uzeo uzorak obrazne sluznice za potrebe izrade DNK nalaza, te da je 26. srpnja 2021. u nalazu naveo da se ne podudaraju DNK profili označeni kao nesporni iz istrage, odnosno rujna 2017. godine, i posljednji izuzet od Matijaša.

Inspektor Milan Savičić izjavio je da netko od policijskih službenika uvijek ide s stručnom osobom Zavoda za sudsku medicinu RS-a kada se od osumnjičenih izuzimaju biološki uzorci za potrebe vještačenja. S obzirom na protok vremena, inspektor se nije mogao sjetiti je li prisustvovao uzimanju bioloških uzoraka od Nemanje Matijaša i Vanje Vukovića, ali je napomenuo da je njegovo prisustvo samo formalno, odnosno da sve radnje provode stručna osoba Zavoda za sudsku medicinu i zatvorski stražar.

Inspektor Savičić je na kraju potvrdio da se njegov potpis nalazi na formularu Zavoda za sudsku medicinu RS-a o uzimanju uzoraka radi utvrđivanja DNK profila od 17. kolovoza 2017. godine.

Novi dokazi vode na slobodu

Okružni sud Banjaluka je u obrazloženju rješenja za ponavljanje postupka istaknuo da su novi dokazi podobni da utječu na oslobađanje osuđenog Nemanje Matijaša.

– Ovaj sud je pri stavu da navedene nove činjenice i dokazi i pored dužne pažnje i opreza nisu mogli biti izneseni na glavnom pretresu (prvostupanjskom suđenju 2017. godine), jer je vještačenja čiji je nalaz osporen načinjeno od strane Javne zdravstvene ustanova Zavod za sudsku medicinu RS. Briseve je od Nemanje Matijaša i Vanje Vukovića uzeo vještak navedene ustanove, dakle stručna osoba s višegodišnjim iskustvom, pa obrana nije imala razloga sumnjati da bi moglo doći do zamjene bioloških uzoraka tada optuženih Nemanje Matijaša i Vanje Vukovića, što je zapravo i učinjeno – zaključeno je u obrazloženju Okružnog suda Banjaluka.

Međutim, ovaj dio da obrana nije imala razloga sumnjati ne podudara se s tvrdnjama Matijaša, koji je još od prvostupanjskoj sudskog vijeća tražio da se obavi novo DNK vještačenje, što predsjednik vijeća nije uvažio.

SOURCEBild.ba
Previous articleČovjek privremeno zatvorio lokal, mnoge je oduševio objašnjenjem
Next articleBurno u Hercegovini: Susjedu noću upao u kuću, tukao ga i prijetio mu
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments