Nova afera? Turističkoj agenciji preko dva milijuna KM za nabavku zaštitne medicinske opreme

Znanstvenici

Nakon što je portal Infoveza nedavno otkrio da je direktor turističke agencije Travel4Fun bolnicama u Doboju prodavao medicinska zaštitna odijela i maske, sada u prvi plan izbija nova afera, pandan uvozu respiratora u FBiH.

Naime, JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske 10. travnja 2020. potpisao je ugovor sa turističkom agencijom Travel4Fun u vrijednosti od 2.388.500 KM bez PDV-a za nabavku zaštitne medicinske opreme koja se koristi za sprečavanje i suzbijanje širenja koronavirusa na teritoriju Republike Srpske, saznaje Infoveza.

Postupak javne nabavke je proveden putem pregovaračkog postupka bez objave informacije, a turistička agencija Travel4Fun je jedini ponuđač s kim su pregovarali, prenosi Pogled.ba.

Izvori Infoveze jasno tvrde da navedena turistička agencija kod Agencije za lijekove BiH nije registrirana za promet medicinske opreme, ali da joj dozvola agencije nije ni potrebna, jer se očigledno radi o, kako su nam rekli, “prečici do zarade”.


Na internet prezentaciji turističke agencije stoji da su agencija koja svoj pristup u potpunosti bazira na putnika i njegovo iskustvo tijekom putovanja“, kao i da žele “omogućiti svakom putniku potpuni doživljaj destinacije, atmosfere, naroda i svega što nosi putovanje, bilo da se radi o individualnom ili kolektivnom aranžmanu.

Direktor agencije Travel4Fun je Saša Marković, bivši rukovoditelj Omladinskog komunikativnog centra (OKC) koji je, prema riječima izvora iz OKC-a, centar ostavio u dugu od 300.000 maraka. Infoveza još uvijek čeka potvrdu porezne uprave vezane za ove navode.

Agencija Travel4Fun od javnosti krije podatke o svojim financijama i broju zaposlenih, ali ono što je posebno pitanje za istražne organe jeste otkud turističkoj agenciji novac za nabavku 80.500 zaštitnih odijela i maski???

Sa druge strane, posebna je tema v.d. direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković, koji je jedna od perjanica Stevandićeve Ujedinjene Srpske. Zeljković je bivši izvršni direktor zadužen za javne nabavke u Fondu zdravstvenog osiguranja. Njegova supruga je Mirela Kajkut Zeljković, zastupnica Ujedinjene Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Radi se o bračnom paru iz preletačke hobotnice, nekadašnjim velikim SDS-ovcima.

Bild.ba

Previous articleIma i uhićenih: Na području Banje Luke zaplijenjeno više od tone duhana
Next articleHoće li rasti kamate na kredite?