Novi detalji potrage za Matejem Perišem: Mladi Splićanin žrtva sukoba navijačkih skupina?

Prikupljaju se i saznanja među pripadnicima Torcide jer je jedna od pretpostavki da je Periš možda bježao od nekoga od pripadnika tih navijačkih skupina.

Stigle su nove informacija oko telefona Periša koji je bio ugašen i koji se nikako nije mogao locirati od početka potrage. Sada je potvrđeno kako se telefon Mateja Periša ugasio u blizini restorana na Sava promenadi, odnosno, da je tamo posljednji put registriran.

Đuro Lubura, telekomunikacijski stručnjak te stalni sudski vještak za telekomunikacije, tehniku i metodologiju prisluškivanja, za Večernji je komentirao koliko je uopće precizno lociranje preko baznih stanica.

“Kombinirajući te podatke i informacije prikupljene s videonadzornih sustava moguće je dosta dobro rekonstruirati kretanje nestale osobe.

Na temelju podataka mobilne mreže može se znati i gdje je zadnji put mobitel bio aktivan, ali i informacija je li mobitel ugašen ili je samo nestao s mreže. Naime, kad mobitel ugasite on mobilnoj mreži pošalje taj podatak, a u slučaju uništenja mobitela ili upadanja u vodu on samo prestane komunicirati s mobilnom mrežom”. objašnjava Lubura, piše Net.hr.

Osim lokacije, mobitel i operater mogu pružiti i druge infromacije neprocjenjive za potragu.


Osvrćući se na tvrdnje Matejevih prijatelja da mu je mobitel neposredno prije nestanka bio pun 75%, dodao je da na mobilnoj mreži mora biti zabilježeno ako ga je sam isključio.

“Ako takve informacije nema, prema mojem mišljenju je mobitel uništen ili je upao u vodu. Bez obzira što je Matej imao Samsung A21 mobitel koji određeno vrijeme vodonepropusan do manje dubine, ukoliko je upao u vodu nestao bi s mreže jer se radijske frekvencije mobilnih mreža ne mogu rasprostirati kroz vodu i komunikacija mreže s mobitelom bi bila nemoguća čak i kad bi mobitel neko vrijeme radio”, zaključuje Lubura.

U čitavoj priči oko nestanka, sve češće se spominje i klub Gotik. Za sada uopće nije poznato kako se zove vlasnik kluba, osim što se medijima nakon nestanka javio muškarac koji se prestravio kao menadžer i rekao da u klubu nije bilo incidenta, Isto je kasnije ponavio i srpski ministar policije Aleksandar Vulin.

Ipak, Jutarnji list doznaje iz izvora bliskih istrazi, jedna od radnih verzija policijske istrage je i da se Matej Periš (27) “zakačio” s nekim iz osiguranja Gotika. Osiguranje klubova, pa i ovog, u pravilu drže pripadnici povezani s navijačkim skupinama, a izvor za Jutarnji tvrdi da se radi o pripadnicima navijačke skupine Grobari i ljudima bliskim uhićenom Veljku Belivuku, zvanom Velja Nevolja. Prikupljaju se i saznanja među pripadnicima Torcide jer je jedna od pretpostavki da je Periš možda bježao od nekoga od pripadnika tih navijačkih skupina.

SOURCEBild.ba
Previous articleRusija rekla Amerikancima da ne kani “napasti Ukrajinu”
Next articleBošnjačkim ratnim veteranima nije sjela Fortina izjava, poručili mu da napusti Sarajevo
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments