Pogledajte kako Rusi iz helikoptera gađaju Ukrajince

Zanimljivo je da su Rusi naručili nove rakete S-8OFP, koje prema različitim izvorima imaju deklarirani domet od šest kilometara.

Ruska vojska sve više u napadu na Ukrajinu pokazuje svoju pomalo bizarnu i nekonvencionalnu taktiku korištenja naoružanja.

Video objavljen na Twitteru 17. ožujka 2022. prikazuje napad ruskih helikoptera u Ukrajini, koristeći neobičnu metodu za ispaljivanje nevođenih raketa. Spomenute rakete nisu precizno vođeno oružje, pogotovo u okruženju kakvo se može vidjeti u priloženom videu.

Helikopteri na snimci dolaze u punoj brzini, idu u plitki zaron te se zatim naglo penju i ispaljuju rakete na vrhu paraboličnog luka svoje putanje leta, šaljući ih u generalnom smjeru neprijatelja.

Ta neobična metoda ispaljivanja daje raketama veću količinu energije pri samom lansiranju (jer se kreću brzinom kojom se kreće platforma za lansiranje), ali i povećava njihov domet, jer se lansiraju prema gore, nakon čega prate balističku putanju.


Osim ako ruski sustav za upravljanje naoružanjem na tim helikopterima nema funkcionalnost da pri takvoj vrsti lansiranja izvan vidnog polja pruži posadi otprilike točno rješenje za lansiranje, onda je takva vrsta napada zapravo daleko od preciznog i učinkovita je samo na mjestima gdje točnost zapravo ni nije potrebna, odnosno za neselektivan općeniti napad neprijateljskog područja.

Precizno vođeno oružje također se ponekad lansira na ovaj način, prateći putanju paraboličnog luka, ali ovdje je streljivo najvjerojatnije nevođeno, te s tim i krajnje neprecizno.

Zanimljivo je da su Rusi naručili nove rakete S-8OFP, koje prema različitim izvorima imaju deklarirani domet od šest kilometara.

Malo je dostupnih informacija o S-8OFP, a neki od zapadnih izvora spominju mogućnost implementacije navođenja. Svi izvori u međuvremenu upućuju na dvostruki osigurač, bilo u kontaktnom ili odgodnom načinu rada, za poboljšani prodor oklopa.

Neki ističu da su se posade ruskih helikoptera upravo rješavale streljiva koje su nosile. Međutim, snimke snimljene tijekom vježbi u Rusiji jasno pokazuju da je ova metoda angažmana dio nastavnog plana i programa ruskih pilota, piše Business Insider, prenosi dnevnik.hr.

SOURCEBild.ba
Previous articleOpa! Ako ste praktični katolik, ispovijedate se, živite u celibatu i idete redovito u crkvu, ovo je Tinder za Vas!
Next articleBosansko Grahovo: Muškarac se utopio u lokvi vode pri pokušaju da ugasi požar
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments