Preminuo novinar i publicist Zija Dizdarević

Dizdarevićevi tekstovi mogu se naći na brojnim stranicama interneta.

U Sarajevu je danas u 75. godini preminuo novinar i publicista Zija Dizdarević. Dizdarević je bio aktivno prisutan u medijskom prostoru više od pedeset godina. Obavijest o terminu posljednjeg ispraćaja bit će objavljena nakon kremacije.

Obitelj će primati izraze sućuti na groblju primjereno epidemiološkoj situaciji, priopćio je njegov sin Bojan Dizdarević. Zija Dizdarević je rođen 1947. godine u Fojnici. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1970. godine. Najduži dio karijere proveo je u Radio Sarajevu (između 1970. i 1995. godine), kao reporter, komentator, urednik.

Bio je i urednik kultnog Sarajeva 202, te odgovorni urednik Radioprograma. Radio je poslove glavnog i odgovornog urednika i direktora Radio Sarajeva, i po tim funkcijama bio je član Poslovodnog odbora Radiotelevizije Sarajevo. Predsjedavao je i Programskim odborom za radio Jugoslovenske radiotelevizije. Posljednji je glavni i odgovorni urednik tjednika Komunist – izdanje za BiH.

Dizdarević je od 1995. do 2011. radio u listu i novinskoj kući Oslobođenje kao komentator, politički analitičar i kolumnist. Pisao je za sedmična izdanja Oslobođenja (Svijet, Nedjelja, Dani). Pisao je analize za Radio BH i mini komentare za Federalnu televiziju. Bio je komentator u riječkom Novom listu, Bosanskoj pošti (list za bh. dijasporu), Radiju Deutsche Velle, a napise mu je prenosio i beogradski Danas i tršćanski Il piccolo.

Dizdarevićevi tekstovi mogu se naći na brojnim stranicama interneta. U posljednje vrijeme najčešće je pisao za portale radiosarajevo.ba i tačno.net. Analize i komentare objavljivali su mu i neovisni beogradski portali profesionalnog kredibiliteta. Autor je knjiga Izmišljeni grijeh – sudbina jednog teksta – (Blicdruk, 2012. i 2017,), Bosna i Hercegovina u žiži nezavršenih ratova (Media centar, Sarajevo, 2017.), a jedan je od urednika i koautor publikacije Radio Sarajevo (Media centar, Sarajevo, 2015.), koja je na Međunarodnom sajmu knjige u Sarajevu dobila nagradu za izdavački poduhvat godine.


Dizdarević je surađivao je sa Media centrom i Media planom – na monitorinzima, analizama i evaluacijama medija, obuci mladih novinara i redakcija. Predavao je u Visokoj školi novinarstva Media plana u Sarajevu. Savez novinara BiH proglasio je Ziju Dizdarevića novinarom godine 2001.

SOURCEFena
Previous articleKad igra Hrvatska, slažu se čak i Milanović i Plenković. Evo kako su čestitali reprezentativcima
Next articleEvo s kim je predsjednik Hrvata gledao ludu dramu na Poljudu
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments