Prijatelju ulila antifriz u piće pa mu rekla da je spremila umirujući napitak: “Naći ću te ako preživim! Što si mi stavila u Janu?”

U obrazloženju presude sudac Kovačić naveo je kako je kazneno djelo počinjeno na osobito podmukao način

Foto: Pixsell

Kristina Ferko (29) dobila je 15 godina zatvora zbog pokušaja trovanja prijatelja i sumještanina Denisa Matijašića (43) antifrizom. Nepravomoćnu presudu je danas na Županijskom sudu u Karlovcu objavio sudac Leon Kovačić, predsjednik sudskog vijeća koje je vodilo postupak protiv okrivljenice za pokušaj teškog ubojstva koji se zbio u siječnju 2020. godina na ozaljskom području, piše Jutarnji.hr.

Tužiteljstvo je tereti da je 22. siječnja 2020. godine u Loviću Prekriškom pokušala Denisa otrovati etilen-glikolom, odnosno koktelom antifriza umiješanog u sok, te ga je tražila da popije smrtonosni napitak iz bočice Jane govoreći mu da će mu to opustiti mišiće. No njemu je pozlilo, a život mu je spašen zahvaljujući brzoj reakciji liječnika intenzivne njege, provedenom hemodijalizom i priključenjem na respirator.

Nakon što mu je pozlilo kada je već došao kući i prije nego li je pao u komu, pitao ju je porukom: “Što si mi to stavila u Janu, htjela si me ubiti, naći ću te, ako preživim”. Ubrzo mu je pozlilo i pao je u komu, majka ga je pronašla sutradan i život mu je ovisio o koncu. U početku nitko nije znao što mu je, a onda su se dogodile dvije ključne svari – liječnici su utvrdili s čime mu je otrovan organizam, a njegova sestra je u mobitelu pronašla ključnu SMS komunikaciju s Kristinom.

Kristina tijekom postupka nije odgovarala na pitanja tužiteljstva i suda, već samo odvjetnice, koja je pokušala dokazati da se ona kobne večeri nije našla s Denisom, a u tome su pomagali svjedoci obrane, uglavnom njezina obitelj i prijatelji, pokušavajući joj stvoriti alibi.

U obrazloženju presude sudac Kovačić naveo je kako je kazneno djelo počinjeno na osobito podmukao način, pri čemu je optužena iskoristila povjerenja koje je prema njoj imao oštećeni.


– Ona je ovo djelo isplanirala. Toga dana je kupila antifriz, pozvala ga je na sastanak, inzistirala je da popije sok s antifrizom, a onda, nakon što joj je toga dana kasnije rekao da mu nije dobro, još i uvjeravala da će sve biti u redu i da mu nije ništa – rekao je sudac Kovačić, dodajući kako Sudsko vijeće nije pronašlo nijedan valjani razlog, odnosno motiv zašto je optuženica uopće odlučila počiniti ovo kazneno djelo.

– Dakle, riječ je o potpuno bezrazložnom postupanju. Ovo je kazneno djelo ostalo u pokušaju samo zahvaljujući liječnicima koji su oštećenog uspjeli spasiti, iako mu je život visio o koncu. Što se oštećene tiče, ona je planirala ubojstvo – kaže sudac Kovačić.

Ključni dokaz koji je presudio Kristini upravo je SMS prepiska s Denisom. Obrana je negirala da je Denis kobnoga dana komunicirao s Kristinom navodeći da broj s kojim se dopisivao nije bio Kristinin, no ta je komunikacija vještačena.

Iako je sa slobode dolazila na ročište, s obzirom na nepravomoćnu presudu koja uključuje zatvorsku kaznu dužu od pet godina, odmah je prepraćena u zatvor u Karlovcu, gdje će čekati pravomoćnost presude na višem sudu. Obrana je najavila žalbu.

Kristina je bila vrlo aktivna u zajednici, svirala je orgulje i pjevala u crkvenom zboru. Nikada nije do kraja razjašnjena veza s Denisom. iako se spominjalo da su nekada bili u ljubavnoj vezi, ni on niti ona to nisu potvrdili tijekom sudskog postupka.

SOURCEBild.ba
Previous articleVode i šećera: Bošnjački politolog tvrdi da hrvatske trupe žele u BiH, moli Zapad da ih spriječi
Next articleBrdo-Brijuni bez deklaracije: Samo bošnjačkim članovima Predsjedništva smeta legitimno predstavljanje?
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments