Smijenjen je šef Centra za socijalnu skrb zbog stravičnog slučaja curice (2)

Smijenjen je šef Centra za socijalnu skrb zbog stravičnog slučaja curice (2)

Smijenjen je Branko Medunić, šef Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, zbog nezapamćenog slučaja ozljeđivanja 2.5-godišnje curice koja je zbog teških nagnječenja mozga i glave operirana i još uvijek je u jako teškom stanju te se bori za život. Policija je sinoć priopćila kako je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da su roditelji pretukli curicu.

Kako je Index.hr saznao još kasno sinoć, nakon što je Upravno vijeće Centra predložilo njegovu smjenu, ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović pokrenuo je postupak njegova razrješenja. Jutros je, doznaje Index, i formalno smijenjen.

– Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 27-godišnjakom i 24-godišnjakinjom kojima su potvrdili sumnju u počinjenje kaznenog djela Povreda djetetovih prava. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su roditelji grubo zanemarili svoju dužnost podizanja i odgoja djeteta te zlostavljali dijete i grubo povrijedili djetetova prava tjelesnim kažnjavanjem, uslijed čega je dijete zadobilo više ozljeda po glavi i tijelu – priopćila je sinoć policija. Roditelji su sinoć u 22 sata predani pritvorskom nadzorniku i danas će biti ispitani u Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu.

Sjednica Upravnog vijeća jučer je hitno sazvana temeljem zaključka izvanrednog upravnog nadzora koji je danas žurno obavljen u Centru Nova Gradiška. Stručni nadzor koji provode komore socijalnih radnika i psihologa još nije završen.
Utvrđena cijela kronologija. Centar je mjesecima znao za probleme i nije ništa poduzeo

Nadzornici Ministarstva, koji su svoj nalaz dovršili u jedan dan, utvrdili su kronologiju slučaja. Kako piše Jutarnji list, iz dokumentacije proizlazi da se majka djeteta nedugo nakon poroda, u rujnu 2018., javila Centru za socijalnu skrb i zatražila smještaj u sigurnu kuću zbog nasilnog partnera. No nekoliko dana kasnije sama je napustila sigurnu kuću i vratila se partneru.

U studenom iste godine napustila je izvanbračnu zajednicu i otišla svojoj majci, a novorođenče je ostavila na skrb ocu, koji se pak obratio Centru ne mogavši se brinuti o djetetu. Centar je dijete smjestio u udomiteljsku obitelj, a s tim se suglasila i majka, koja nije izrazila spremnost da se brine o djetetu. Tijekom sljedeće dvije godine dijete je bilo kod udomitelja, a roditelji su ga povremeno posjećivali. U tom razdoblju, tvrdili su, partnerski su im se odnosi poboljšali, vjenčali su se i dobili još dvoje djece. U Centru su izrazili želju da im se dijete vrati jer su poboljšali stambene i partnerske odnose.

Stručni tim Centra napravio je procjenu i zaključio da je povratak djeteta u biološku obitelj umjereno rizičan te da bi dijete trebalo vratiti, ali uz intenzivni nadzor i stručnu pomoć roditeljima. Prilagodba povratka djeteta u biološku obitelj provedena je postupno.

Nakon povratka voditeljica je u svojim redovnim obilascima ustanovila da je djevojčica bila uredna, očešljana, lijepo obučena i urednog razvoja. No, od početka ove godine roditelji su se počeli žaliti voditeljici nadzora da se dijete počinje čudno ponašati, da ide u regresiju, da sve slabije priča. To znači da je Centar mjesecima znao za probleme.

I sama je voditeljica primijetila probleme s curicom te u izvješću iz ožujka ove godine navodi da dijete hitno treba psihologa. U utorak, dan prije nego što je djevojčica završila na Hitnoj s teškim ozljedama, majka je dovela dijete u Centar i tražila pomoć jer nije znala što činiti. Dijete je u Centru bilo povučeno, šutljivo te je u jednom trenutku i povratilo. Majka je navela da se to češće događa. Odmah je upućena pedijatru. Drugi dan, kad je voditeljica provjeravala u kojem je stanju dijete, malena je već bila na Hitnoj u besvjesnom stanju.

U nadzoru je, navodi Jutarnji, utvrđeno da je, s obzirom na to da je Centar uočio rizik u biološkoj obitelji, za dijete bilo povoljnije ostati u udomiteljskoj obitelji. Tamo se dijete bilo dobro adaptiralo te je razvilo snažnu emocionalnu povezanost s udomiteljima, čemu u prilog ide činjenica da je pri povratku djeteta u obitelj uočena regresija u ponašanju i razvoju. Posebno je u Zaključku istaknuto da je voditeljica prilikom jednog posjeta zatekla da se puši gdje borave djeca, što ne ide u prilog odgovornom roditeljstvu. Također je osobito zabrinjavajućom činjenicom okarakterizirano uočavanje voditeljice mjere da je dijete jednom prilikom imalo ogrebotinu na licu i modrice.

ONO ŠTO JE UTVRĐENO NADZOROM JE U POTPUNO SUPROTNOSTI OD ONOGA ŠTO JE TVRDIO ŠEF CENTRA

Sve ove informacije koje su utvrđene u nadzoru u potpunoj su suprotnosti s onime što je govorio šef Centra Medunić koji je tvrdio da nije bilo nikakvih naznaka da bi se ovakvo što moglo dogoditi te da je to bilo nemoguće predvidjeti.

Izrečene su i dvije mjere. U prvoj se Centru nalaže da u budućim situacijama kada se jedno dijete izdvaja iz obiteljske sredine, a to dijete ima braću koja ostaju s roditeljima u obiteljskoj sredini, koja je prethodno utvrđena kao neadekvatna, razmotri opciju da se i ostala djeca obuhvate mjerom izuzimanja. Drugom mjerom se naređuje provođenje postupka utvrđivanja odgovornosti radnika i čelnika Centra za socijalnu skrb, koja je već večeras provedena.

Inače, dok se policijskim istraživanjem i upravnim i stručnim nadzorom utvrđivalo što se sve zapravo događalo, sada već smijenjeni ravnatelj Centra Branko Medunić se, otkad je slučaj dospio u javnost, u medijskim istupima silom trudio dokazati da se baš ništa nije moglo naslutiti, da se sve činilo u redu i da ih je ovo zateklo.

Izjavio je da je “ovakve stvari bilo nemoguće predvidjeti”, ali je izrekao i strašnu rečenicu koja glasi: “Dijete je bilo sklono autoagresiji, je li si to sama uradila, to će utvrditi liječnici i policija”, time zapravo insinuiravši da si je 2.5-godišnja curica sama smrskala glavu.

Kao jedan od glavnih razloga za to što je njegov Centar djevojčicu vratio roditeljima naveo je to što su se roditelji vjenčali te je poručio kako su dijete iz udomiteljske obitelji vratili biološkim roditeljima jer je za dijete “najbolja prirodna, normalna obitelj, ako je sve u redu.

Medunić tvrdi da je otac djeteta bio nasilan samo prema vlastitoj majci, ne prema supruzi. Index doznaje – bio je nasilan prema supruzi, majci i ocu.

Inače, Medunić je i uporno pokušavao uvjeriti javnost da u obitelji nije bio problema pa se tako nakon što je policija objavila da je otac djeteta bio nasilan prema supruzi, majci djeteta, ponovno oglasio i rekao da nije točno da je uhićeni otac bio nasilan prema supruzi, nego prema majci.

No kako je sinoć doznao Index, policija je evidentirala više slučajeva obiteljskog nasilja i to nad vlastitom majkom i ocem, ali i suprugom. Po tim prijavama je i kažnjavan. Kako doznajemo, bilo je po nekoliko takvih slučajeva godišnje, i to unazad nekoliko godina.

HDZ-OVAC KOJI JE BIO I PREDSJEDNIK GRADSKOG VIJEĆA

Medunić je HDZ-ovac, i ne bilo kakav.

Bio je i u Gradskom vijeću, lokalni su ga mediji spominjali kao člana HDZ-a, a toj je stranci i donirao.

Medunića se, kada je riječ o njegovom političkom angažmanu, spominje još 2015. godine kao predsjednika Gradskog vijeća iz redova HDZ-a.

Medunić je bio na listi HDZ-a za Gradsko vijeće Nove Gradiške na lokalnim izborima 2017. godine. Uz njegovo je ime navedeno da je diplomirani socijalni radnik. HDZ je na tim lokalnim izborima u Novoj Gradiški nastupao u koaliciji s HSP-om.

HDZ-u je šef Centra i donirao. 2017. godine stranci je uplatio 300 kuna.

Bild.ba