Svjedok zaplakao na Sudu: “Vidim gospođu kako vrišti ‘ubio ga je Cviki‘, ‘ubio ga je Cviki‘”

Inače, Cvitanović je jutros po treći puta tražio izuzeće, što je odbijeno. 

Hercegovina.info
Na Županijskom sudu u Mostaru danas je održan nastavak glavnog pretresa zbog ubojstva Marka Make Radića. Pred sudom su se pojavili i svjedoci nesretnog događaja Hrvoje Damjanović i Mate Knezović.

Prvi svjedok Hrvoje Damjanović odgovarao je na pitanje tužitelja što se točno dogodilo u noći kad je ubijen Radić, piše Hercegovina.info.

“Bio sam u kući i čuo 2-3 pucnja, moj prozor gleda na istok pa sam mogao vidjeti. Ustao sam i vidio optuženog s puškom kako sjeda u auto”, rekao je Damjanović, te dodao da optuženog Josipa Cvitanovića poznaje po izgledu i da ga je vidio par puta. Predsjedavajući sudac se uključio s pitanjem kako može sigurno tvrditi da je to optuženi Cvitanović. Svjedok Damjanović je naveo kako ga zna po nadimku Cviki, da ga zna iz priča prijatelja te da ga je najčešće viđao u Mepasu u kockastom (hrvatskom) dresu.

Semir Kajtaz, odvjetnik optuženog Cvitanovića, pitao je svjedoka s koje udaljenosti je vidio događanja te noći, je li bila noć u trenutku koji opisuje i kako je puška izgledala. Svjedok je naveo kako se radilo otprilike o 15-20 metara udaljenost njegovog prozora i mjesta događaja te da ne zna točno kako je puška izgledala, ali da je vidio Cvitanovića kako s puškom ulazi u auto.

U svoju obranu, Cvitanović je svjedoku postavio niz pitanja na koja su reagirali tužitelj Pajević, kao i sudac Zadrić. Sudac je uvažio prigovor Tužiteljstva da je svjedok već odgovorio ranije na Cvitanovićevo pitanje “Vama je netko govorio da sam to ja. Tko je Vama rekao da sam to ja bio tada?”.

U daljnja pitanja Cvitanovića prema svjedoku Damjanoviću najviše se uključivao sudac Zadrić. Na pitanja u kojem smjeru je auto otišlo, je li svjedok siguran 100% da je to on u pitanju, kako zna da je puška, kao i poznaje li svjedok osobno ubijenog Maku Radića, sudac je naveo kako je svjedok već u svom iskazu dao odgovore na ta pitanja i da nema potrebe ponavljati pitanja. Cvitanović nakon toga nije imao više pitanja prema svjedoku, nego je samo konstatirao kako je smiješno ovo što mu se radi.


Drugi svjedok danas bio je Mate Knezović, susjed i prijatelj pokojnog Radića za kojeg je naveo da ga poznaje još od prije rata. Knezović je odgovorio na upit Tužiteljstva što se događalo kobne noći.

“Negdje oko 18.30 sati pio sam kavu u kafiću Split i vratio se u ured bivše galerije gdje sam htio prebaciti neke slike. Uto sam čuo pucnjavu, ali zvuk je bio kao u nekom tunelu. Potrčim u prolaz Brune Bušića i vidim položene ruke uz tijelo, brada prema dolje, a tijelo je izgledalo kao da je složeno. Vidim neku gospođu kako vrišti, a to je bila Anđelka, Makina supruga. Ona viče ‘ubio ga je Cviki, ubio ga je Cviki’. U tom trenutku dolazi mlada djevojka koja se dere ‘gdje je Sara (opa. kćerka pokojnog Radića)’. Vidio sam policajku u “kamenom” MUP-u i rekao je odmah da zove kolege. Ja sam uzeo Maku za bradu, tu je već bilo krvi, jer kako je ležao prvo potrbuške od crne jakne nisam vidio ni ranu ni krv. Kad sam ga okrenuo, u tom trenutku je došla jedna žena koja je rekla da je liječnica i da ga okrenemo potrbuške kako se ne bi udušio, ona ga je tu oživljavala dok nije došla hitna pomoć”, ispričao je Knezović detalje te noći pred Sudskim vijećem.

Svjedok Knezović se rasplakao kad se prisjetio trenutka kada je Sara vidjela mrtvog oca na podu.

“Tad je došla i mlada djevojka, Sara, koju su tražili ranije. Ona se samo derala ‘tata, nemoj umrijeti’ i ‘vidjela sam da ga je ubio iz puške’. Tada je došla hitna pomoć, a ja sam otišao oprati ruke jer su bile krvave. Poslije je došla i policija koja je uzela sve moje podatke, a naknadno sam dao i iskaz u policiji”, zaključio je svoje svjedočanstvo Mate Knezović.

Tužitelja je zanimalo koliko je prošlo vremena otkad je on čuo pucnjeve i došao na mjesto događaja te je li Cviki prijetio ranije Maki Radiću. Knezović je rekao kako se ubojstvo dogodilo između 18.30 i 18.40, a i kako je Anđelka Radić rekla da je Cviki netom prije toga zvonio na interfon, prijetio, a potom i ubio njezinog supruga.

Predsjedavajući suda odbio je sva pitanja obrane zbog ponavljanja istih. Optuženi Cvitanović nije imao previše pitanja za svjedoka Knezovića osim je li ikad vidio Cvitanovića i Radića skupa u društvu ili u nekom konfliktu. Knezović je potvrdio kako ih je vidio par puta zajedno u društvu.

Suđenje se nastavlja idući tjedan kada je u planu iznošenje mišljenja sudskog vještaka.

Inače, Cvitanović je jutros po treći puta tražio izuzeće, što je odbijeno.

SOURCEBild.ba
Previous articleNeobičan slučaj u Hrvatskoj: Žena morala u zatvor jer je mužu rekla “puši ku*ac”
Next article‘Vjerujem u izmjene Izbornog zakona, ali ne zbog HDZ-a BiH, njima je nacionalni interes drugotni’
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments