U velikoj akciji europskih država pala i hrpa balkanskih kriminalaca, otkriveno je po čemu je u svijetu kriminala najpoznatije područje bivše Juge

Ilustrativna fotografija, nema veze s događajima o kojima se govori u članku

U višednevnoj akciji Europola u kojoj je sudjelovalo 27 zemalja, a koju su podržali Evrodžast, Fronteks i Interpol, uhićeno je 330 osoba.

Akcija je bila usmjerena na ilegalnu migraciju, trgovinu drogom i vatrenim oružjem, objavljeno je na sajtu Europola, prenosi RTS.

Operativne aktivnosti odvijale su se uglavnom u jugoistočnoj Europi, dok su druge zemlje iz cijele EU sudjelovale razmjenom obaveštajnih podataka i provođenjem operativnih akcija na nacionalnoj razini.

U akciji je sudjelovalo skoro 11.000 policajaca na terenu koji su pretražili 724 lokacija, ispitali 33.428 osoba i provjerili 22.605 vozila.

Zapljenjeno je 154 komada vatrenog oružja, 57 ručnih granata i eksploziva, 2.125 komada municije, 719 kilograma kanabisa i 920 stabljika marihuane.


Istraga je dovela do otkrivanja niza kaznenih djela u vezi s omogućavanjem ilegalne imigracije i srodnih kaznenih djela i zakonskih prekršaja, poput prevara sa vizama.

Pokrenuto je 37 novih istraga, javlja RTS.

Kako se navodi, regija Zapadnog Balkana ključno je čvorište za trgovinu vatrenim oružjem u EU.

Višenacionalne kriminalne grupe oružje nabavljaju uglavnom iz zemalja zapadnog Balkana, gdje su oni s iskustvom u rukovanju vatrenim oružju široko dostupni.

Oružjem se zatim trguje u EU, uglavnom u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj i Nizozemskoj.

Europol navodi da je nelegalna trgovina oružjem usko povezana s krijumčarenjem droga, posebno s krijumčarenjem kokaina.

U nekim slučajevima kriminalne mreže razmjenjuju oružje za drogu.

Također, koriste oružje da steknu i zadrže kontrolu nad unosnim tržištima droga.

Oružje se često krijumčari u sklopu pošiljaka robe ili krujumčari vozilima.

Njihove cijene na Zapadnom Balkanu trenutno su u porastu, iako su i dalje mnogo jeftinije nego u Zapadnoj Europi, navodi Europol, prenosi RTS.

Akcijom je rukovodila Španjolska.

Zbog sumnje da su pripadale balkanskom kartelu koji je Europu preplavio kokainom optužena je 61 osoba, priopćio je Europol.

To je, kako se navodi, rezultat nezapamćene međunarodne akcije u sklopu koje je u prethodnih godinu dana zaplijenjeno više od dvije i pol tone kokaina, stotine tisuća eura i oduzeto devet luksuznih automobila.

Bild.ba

Previous articleU Gradskom vijeću Mostara burno zbog imenovanja članova Izborne komisije
Next articleUsvojena odluka o još jednom privremenom financiranju
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments