Zelenskij o strahotama u Izjumu: “Ruski fašisti muče ljude u okupiranim područjima, tako su radili nacisti”

"Mučenje je bilo raširena praksa na okupiranom području", rekao je predsjednik

Screenshot: Facebook

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je ruske snage, koje su prethodno okupirale veći dio ukrajinske regije Harkiv, za rašireno mučenje stanovništva.

Najmanje 10 mjesta mučenja otkriveno je u oslobođenoj istočnoj regiji, rekao je Zelenskij u svom večernjem videoobraćanju.

“Mučenje je bilo raširena praksa na okupiranom području”, rekao je predsjednik, nazivajući okupatore, koji su pobjegli pred ukrajinskom protuofenzivom prije tjedan dana, “fašistima” i uspoređujući njihovo ponašanje s ponašanjem nacista.

Poput nacista Rusi će za svoje postupke odgovarati pred sudom, rekao je Zelenskij. “Utvrdit ćemo identitete svih onih koji su mučili i zlostavljali ljude, koji su te zločine donijeli iz Rusije ovamo na ukrajinski teritorij.”

Rekao je da su okupacijske snage ostavile opremu za mučenje kada su pobjegle. Ukrajinske vlasti objavile su i fotografije za koje vjeruju da su mučilišta i oprema za mučenje.


Dokazi mučenja također su pronađeni među tijelima otkrivenim u masovnoj grobnici u šumi u blizini grada Izjuma, rekao je Zelenskij, dodajući da je rad na ekshumaciji mrtvih nastavljen jučer.

Jučer je bilo sve više poziva na osnivanje međunarodnog suda koji će istražiti ratne zločine u Ukrajini. “Pozivam na brzu uspostavu posebnog međunarodnog suda koji će procesuirati zločin agresije”, tvitao je jučer češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky.

“U 21. stoljeću ovakvi napadi na civilno stanovništvo su nezamislivi i gnusni. To ne smijemo zanemariti. Zalažemo se za kažnjavanje svih ratnih zločinaca.”

 

SOURCEHINA
Previous articleLidija Bačić i Filip Hrgović glavne zvijezde svečanog otvorenja, svi su zurili u seksespilnu splitsku pjevačicu
Next articleU Ljubuškom poslano čak 16 zahtjeva za posvojenjima djece
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments