Danas je prvi dan Kurban-Bajrama

Izvor: Fena

Prema Takvimu Islamske zajednice muslimani u BiH su danas dočekali prvi dan Kurban-bajrama ili Hadži bajrama.

Središnja bajramska svečanost održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji gdje je bajramsku hutbu kazivao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Bajram-namaz se na području Sarajeva klanjao u 06.11 sati. Tradicionalno bajramsko čestitanje kod reisu-l-uleme kao i svečani bajramski prijem za uzvanike, u skladu sa izdatom instrukcijom zbog pandemije koronavirusa, neće biti održani.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, a povodom nastupanja Kurban-bajrama, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je dao instrukciju svim organima i institucijama Islamske zajednice u BiH.

Instrukcija poziva na revnosno poštivanje naredbi i preporuka nadležnih državnih organa tijekom obavljanja bajramskih obreda i obilježavanja ovog blagdana.

Također, instrukcija nalaže poduzimanje niza mjera kako bi se zaštitilo javno zdravlje među kojima su temeljito čišćenje, dezinfekcija i provjetravanje džamija, mesdžida i drugih objekata u kojima se obavljaju namazi, a posebno za bajram-namaz, priopćeno je iz Rijaseta IZ u BiH.

Kurban ili Hadži bajram – veliki su mubarek dani, dani velikog Božjeg dobra. Njihovu važnost određuje žrtvovanje kurbana – tradicija Božjeg poslanika Ibrahima a.s. i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, susjedima.

Dani hadža – dan boravka nekoliko milijuna muslimana u Časnim mjestima Mekki i Medini. Oni su se sa svih strana svijeta zaputili ka Časnome Hramu kako bi obavili peti stub islama – hadž, koji im Uzvišeni Bog propisuje i koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uvjete za to. Zbog pandemije koronavirusa ove godine je izostao masovni odlazak muslimana na hadž.

Kurban bajram traje četiri dana.

Bild.baKomentari

Next Post

Omg, ovo je jako loše: Sarajevo srušilo vlastiti 'rekord' u broju novozaraženih koronom!

Pet srp 31 , 2020
Na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo potvrđeno je još 152 slučaja koronavirusa.