Dodik: BiH ne funkcionira, moramo napraviti tri države

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dodik je za televiziju Prva govorio o današnjem sastanku rukovodstva entiteta sa predsjednikom Srbije u Beogradu, a koji će razgovarati i o aktualnostima u BiH.

Rekao je da će rukovodstvo RS-a upoznati Aleksandra Vučića o nametanju zabrane negiranja genocida, odlukama Narodne skupštine koje su uslijedile, kao i sa zakonima koje žele usvojiti, a odnose se na nepoštivanje Inzkove odluke.

“Ovo je neki lakmus papir da vide kako mogu stvari da se događaju. Odgovorili smo snažno. Te priče o genocidu da nam nametnu kao obavezu… BiH je pokazala da ne može funkcionirati. Ne možemo da živimo zajedno i moramo da se raziđemo. Da napravimo tri odvojene države”, naveo je Dodik.

Na pitanje da li je čekao donošenje zakona o negiranju genocida i ovaj trenutak kako bi pokrenuo priču o nezavisnosti, on je odgovorio da “mogu da pričaju što hoće”.

S obzirom na to da priča o odvajanju sa sobom nosi i sukobe, upitan je i kakve su šanse da dođe do takvih nemilih scenarija na što je on rekao kako nema mogućnosti da će se to dogoditi osim ako “NATO ne bude intervenirao”.

Novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je tijekom svoje današnje press konferencije se također dotakao teritorijalnog integriteta BiH kazavši da je to jedno od pitanja zbog kojih se ne bi libio iskoristiti bonske ovlasti, prenosi Klix.

Bild.ba

Previous articleKustić održao sastanak s Pletikosom, Dalićem i njegovim pomoćnicima
Next articleSchmidt: BiH neće postati centralizirana država