Dodik: Prošlo je vrijeme kad se za stanje u BiH krivila samo jedna strana

Izvor: Avaz

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da ljudi shvaćaju da je prošlo vrijeme kada su EU i međunarodni čimbenik, prije svega zapadni, za stanje u BiH krivile samo jednu stranu i prema njoj poduzimali rigorozne kazne, istaknuvši da je neophodan novi dijalog.

– Ako hoće možemo razgovarati o svemu što je uradio visoki predstavnik, a uradio je na štetu Daytonskog sporazuma i nije dozvolio da se afirmiraju čimbenici u BiH i strane kako je rečeno u Daytonu – rekao je Dodik novinarima u Doboju.

On je naveo da će članovi Predsjedništva BiH putovati u Bruxelles gdje će, kako je naveo, službenike u EU pokušati upoznati o razvoju situacije u BiH koja je konzervirana na nemogućnosti da funkcionira efikasno.

Prema njegovim riječima, svaka promjena u BiH je moguća isključivo i samo ako se dogovore dvije strane, a to su Republika Srpska i FBiH.

– To nikada nije bilo jer je visoki predstavnik kršio međunardno pravo, nametao propise. Oni sada pokušavaju da to legaliziraju tako što o tome šute. Ali naprosto činjenice govore da on nije imao pravo mijenjati Dayton. On je masovno mijenjao sporazum i to je tema koja mora biti vraćena na početak, da se o njoj razgovara – naveo je Dodik.

Kazao je i da RS želi mir i stabinost.

– Republika Srpska je dobila u Daytonu ono što je dobila i mi samo to tražimo nazad. Ako toga nema, naše koncepcije naravno moraju se razvijati na drugi način – zaključio je Dodik.

Bild.baKomentari

Next Post

Severina je slomljena. Njezina nova objava ganut će vas do suza

Pon ruj 28 , 2020
Pjevačica Severina Kojić proteklih mjeseci u fokusu je javnosti zbog svog odnosa sa suprugom Igorom Kojićem. Sve su glasnija šuškanja o navodnom bračnom krahu pjevačice i njezinog 15 godina mlađeg odabranika, no, ona sve potencijalne bračne nevolje vješto skriva od javnosti. No, zato ne krije koliko joj teško pada odvojenost […]