Dodik: Tjeraju nas da živimo u neželjenoj državi s Bošnjacima…

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je u Banjoj Luci da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave nije samo praznik entiteta RS i Srbije, “već svih Srba, gdje god oni žive”.

Dodik je rekao da dan nacionalnog jedinstva „treba da odrazi potrebu za okupljanjem oko velikih ideja i vrijednosti koje Srbi kao narod baštine, od povijesti, jezika, pisma, krsne slave i svega onoga što čini specifikum srpske zajednice, gdje god ona bila”.

-Zato su se RS i Srbija dogovorile da 15. rujan obilježavaju ovaj datum i već sutra naši parlamenti će prvi put donijeti identičan zakon o zaštiti ćirilice, manifestirajući tako priču o našem jedinstvu – naglasio je on.

Građani RS su pozvani da 15. rujna na svoje domove istaknu srpske trobojnice (zastave).

U Banjoj Luci je večeras ovim povodom održana Svečana akademija, a centralna manifestacija je u srijedu u Beogradu.

Svečanoj akademiji, između ostalih, prisustvovali su predsjednica RS Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i ministrica za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Srbije Darija Kisić Tepavčević.

A, tamo je sinoć Dodik rekao: “Nikada nije bilo čistije i pravičnije jedinstvo između dva instituta srpskih država RS i Srbije i SPC svako u svojoj misiji i u svojim obavezama.”

Dodik je još govorio i da je nesalomivo to jedinstvo koje neće biti napušteno i da je srpsko jedinstvo preteča mnogih težnji: “Ponosan sam što pripadam političarima i članovima parlamenta RS koji je donio odluku o formiranju i proglašenju RS-a.”

-Ne možemo prihvatiti bilo kakvo tutorstvo koje bi išlo za tim da nas natjeraju da živimo u neželjenoj zemlji radi nekih ideja ostrašćenika, ljudi iz različitih svjetskih kabineta koji žele ovdje da nas tjeraju da živimo s Bošnjacima i Hrvatima u uvjetima koji su gotovo nemogući – kazao je Dodik.

Vlade Srbije i RS odlučile su da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave zajednički obilježavaju 15. rujna, na dan kada je prije 103 godine u Prvom svjetskom ratu probijen Solunski front.

Bild.ba

Previous articleMOSTARSKI DERBI Zrinjski dočekuje Velež
Next articleEVO O ČEMU ĆE RAZGOVARATI Danas sjednica Predsjedništva HNS-a BiH
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments