Drago Mandić – posljednji Hrvat iz Grabovice, ovo je njegova priča

Drago Mandić – posljednji Hrvat iz Grabovice, ovo je njegova priča

Drago Mandić posljednji je Hrvat iz Grabovice. Hrvatskog sela u blizini Mostara koje je od strane Armije RBiH krvnički stradalo u posljednjem ratu.

Armija je u selu napravila stravičan pokolj. Čak za 19 od 33 tijela se traga i danas. Zločin je počinjen u sklopu vojne akcije Neretva 93 koja je za cilj imala osvajanje područja pod nadzorom HVO-a od Bugojna do Mostara.

Drago Mandić je nakon godina šutnje progovorio. Dao je intervju za portal Dnevnik.ba.

Prisjeća se kada je i kako prvi put osjetio napetosti u selu…

– Nikakvih problema nikada nije bilo. Nismo se tolerirali. Mi smo živjeli pravim suživotom! Djeca su imala 6 i 3 godina te kobne 1993., a ja sam, u to vrijeme, držao restoran na mjestu gdje je i danas. Već u ožujku 1993. su postavljeni punktovi. Osjetila se napetost – prisjeća se Drago.

Drago se prisjeća kako su tijekom napada na Grabovicu napadnuti sa svih strana.

– Ako želiš da ti djeca žive – vodi ih iz Grabovice – rekao mi je susjed Bošnjak nedugo nakon što je Grabovica osvojena. Tako sam i napravio. Djecu sam poslao u Mostar, zatim dalje na obalu, na sigurno. Ja sam ostao… Kuću su mi odmah zapalili, a ja sam se povukao u planine. Noću bih silazio do kuće po vodu. Područje su uskoro minirali… U lipnju sam se, preko planine, povukao u Mostar. Ostao sam sam. U Mostaru sam opet bio vojno angažiran. Počeo sam raditi u hotelu ‘Ero’ 1994., a radio sam 25 punih godina – govori Drago.

Novinarima Dnevnika je ispričao i kako je izgubio oca i majku. Bilo je to na Malu Gospu (8. rujan). U selu je operirala zloglasna jedinica Čedini Vukovi. Drago kaže da su pobili sve Hrvate koje su našli. U selu je bilo i Bošnjaka izbjeglica – iz Stoca i Čapljine. Ali su, kaže Drago, ‘Vukovi’ znali koga zaobići…

Ostatak iznimno potresne ispovijesti na OVOJ POVEZNICI

Bild.ba

Izbor urednika Vijesti