Esmeralda je progledala: Nadam se da ćemo i mi bar zahvaljujući krizi!

Izvor: Dalibor Drlje | Bild.ba

Kriza je! Kriza oduvijek! Kriza dolazi! Dakle, uvjerljivo najmrža riječ mi je kriza, što svi koji me iole poznaju – znaju, da beskrajno mrzim pesimistične stvari.

Kukanje, sujeta, ljubomora, žalopojke… su mi mrske riječi i ljudske pojave koje se trudim zaobići u širokom luku!

Piše: Dalibor Drlje | Bild.ba

Ali, ma koliko se trudio – kukanje dopire, što opravdano, što neopravdano. U zadnje vrijeme razumijem, jer prolazimo svi kroz nešto novo, nepoznato, nepredvljivo…

Možda je uistinu tako strašno, možda je lakše od gripe, možda smrtonosnije od španjolske groznice i kuge, a možda bezazlenije od najobičnije prehlade…

Sve su to opcije, a dok točno ne saznamo koja je prava, nećemo ništa znati. Sve su špekulacije, jer stanje je varljivo.

Ma, kako bilo, a uvjeren sam da će biti ono bolje, mi se trebamo pridržavati uputa i težiti da što prije izađemo iz ovoga.

A paralelno slijedi nam borba, kao i uvijek narodima na ovim prostorima.

Ne mislim na rat, ne daj Bože, već isključivo na život i preživljavanje. Kao vječiti optimist uvjeren sam da će ovo brzo proći, a do tada trebamo iskoristiti postojeće stanje i prednosti.

Prednosti, hm…? Ima ih koliko hoćete. I nismo ih ni svjesni. Mostar i Hercegovina su prepuni prirodnih ljepota, pa da više i ne nabrajam.

I zemlje. Prelijepe zemlje. Zemlje koja daje voće, povrće, grožđe i vino.

Vino, jedno od najboljih u Europi. Žilavku i Blatinu, vina koja su sama za sebe iz ničega napravila brand. Iz krša. Iz kamena. Iz suhe zemlje. Iz ničega -ponavljam.

Ali takvi smo mi Hercegovci – iz ničega napravimo svjetska čuda, a iz svačega, iz obilja, iz ljepota, iz naših prirodnih bogatstava – bježimo.

Tako smo zadnjih godina svjedoci svega, ljudi nam iz ovih prelijepih, bogomdanih krajeva (ne)opravdano bježe – trbuhom za kruhom.

Njemačka, Austrija, Irska, Švicarska, zemlje Skandinavije postaju njihove nove domovine. Opravdano? Djelomično, ali i uglavnom da.

Bježe od manjka posla, korupcije, nepotizma, nemogućnosti za napredovanjem, viška sujete, ljubomore i nadasve mogućnosti koje im se tamo nude…

Mogućnosti za napredovanjem, za vjerovanjem, za budućnosti, za boljim sutra…

A što ostaje iza? Praznoća. Prazni stanovi. Prazne kuće. Zarasle livade i pašnjaci. To je onaj problem.

Imamo fantastičnu zemlju, pogodnu za sve, u blizini vode, s jakim suncem i odličnim položajem, međutim, rijetko se obrađuje.

Stari su odavno utekli s polja, a mladi im nisu ni primirisali. U zadnja dva i pol desetljeća sve se promijenilo.

Pa tako i školovanje, obrazovanje i životne navike. Povećao se broj obrazovanih. No, i tu se griješilo.

Tako su nam na službama za zapošljavanje ogromne brojke mladih osoba, koje su završile ona zanimanja za koja posla biti neće.

Kad pogledate tko se danas nalazi na burzi nezaposlenih, odmah vam je jasno da njih barem 90 posto nikada neće naći posao, ma kakav se gospodarski uzlet dogodio u budućnosti. Jednostavno, poslova koje bi oni možda mogli raditi više nema. Možda bi pošteno bilo da im to netko kaže.

A paralelno s tim prazna nam zemlja. Neiskorištena.

Vani gdje god odete sve je obrađeno, urađeno, iskorišteno. U nas zaraslo. Paralelno uvozimo voće i povrće. Po niskim cijenama, a mnogo nekvalitetnije nego naše.

Što hoću reći? Bog više ne stvara zemlju! Iskoristimo priliku. Iskoristimo krizu. Uzorimo zemlju. Zasadimo. Zalijmo. Uzgojimo. Znate, kada su prije pet šest godina uveli sankcije Rusiji zbog aneksije Krima, što je Putin učinio?

Prebacili su se na poljoprivredu i proizvodnju hrane te se na taj način dobrano spasili ekonomske krize začete sankcijama. Nama dati zemlju ili prirodnu ljepotu je kao slijepcu dati Ferrarija. Promijenimo tu stigmu.

Ovo je idealna prilika da i mi krenemo. Da progledamo. I Esmeralda je progledala u meksičkoj sapunici, nadamo se da ćemo i mi u ovoj krizi.

Jest da je to sapunica, a ovo stvaran svijet, ali promjene se uvijek događaju. I u životu i u mašti. Imamo priliku, imamo zemlju, imamo vodu, imamo sunce.

Iskoristimo to!

Bild.baKomentari

Next Post

Više smrtnih slučajeva i skoro 200 novozaraženih u BiH

Uto srp 21 , 2020
U Republici Srpskoj u protekla 24 sata registrirano je 45 novozaraženih koronavirusom.