Federalni inspektori u velikoj akciji se najviše bazirali na Neum

Tim inspektora Federalnog tržišnog inspektorata je u razdoblju od 22. srpnja do 1. kolovoza intenzivirao aktivnosti kontrole na turističkim destinacijama u Federaciji BiH, i to uglavnom na području Hercegovačko-neretvanske županije s posebnim naglaskom na Općinu Neum, čime je realiziran još jedan dio plana redovnih inspekcijskih nadzora Federalnog tržišnog inspektorata za 2021. godinu.

U ukupnom trajanju od deset dana, uključujući rad u neradne dane i dvije smjene, izvršeno je ukupno 97 inspekcijskih nadzora nad poštivanjem Zakona o ugostiteljstvu FBiH, Zakona o turističkoj djelatnosti FBiH, Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH i Zakona o fiskalnim sistemima BiH kod ugostiteljskih objekata (restorana, kafe-barova, hotela, apartmana, vila i drugih subjekata nadzora koji nude usluge smještaja), trgovina, autoprijevoznika, ali i putničkih agencija u suradnji s federalnim prometnim inspektorima, a kojom prilikom su utvrđeni prekršaji za koje će biti izdano 117 prekršajnih naloga s financijskim teretom u ukupnoj visini od 196.300 KM.

Cilj sveobuhvatnih inspekcijskih nadzora tržišne inspekcije je regulacija stanja u oblasti turističko-ugostiteljske djelatnosti, i to nadzorom nad poslovanjem smještajnih kapaciteta, izdavanjem fiskalnih računa i radom trgovačkih objekata. Navedeni rezultati potvrđuju da su u svim segmentima rada tržišne inspekcije konstatirane nepravilnosti.

U kontekstu godišnjeg i planskog provođenja inspekcijskih nadzora ove vrste, federalni tržišni inspektori su kontrolirali i tzv. zonu „sive ekonomije“, rad „nacrno“, kao i segment fiskalizacije, što su pitanja od naročitog značaja za funkcioniranje nacionalne ekonomije i gdje nisu zabilježena značajna odstupanja i neregularnosti.

Pored tržišnih, inspekcijske kontrole na turističkim destinacijama vrše i federalni prometni inspektori. U nadzorima nad provedbom odredaba Zakona o cestovnom prijevozu F BiH (kontrola prijevozničke dokumentacije, dokumentacije vozača i vozila) i Zakona o unutrašnjoj i pomorskoj plovidbi FBiH u Neumskom zaljevu, federalni prometni inspektori su utvrdili 19 prekršaja za koje će biti izdati prekršajni nalozi u iznosu od ukupno 11.000 KM.

Također su subjektima nadzora izdali i četiri rješenja o otklanjanju nedostataka vezanih za propisno ograničavanje kupališta pod zakupom. Po isteku roka za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, bit će izvršeni  kontrolni inspekcijski nadzori s ciljem utvrđivanja usklađivanja poslovanja s izrečenim mjerama.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove ponovo pozivaju sve gospodarske subjekte u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno financijskog sankcioniranja. Također, napominju  da će inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu.

Bild.ba

Previous articleUEFA odlučila: Do kraja kvalifikacija za SP uvodi se VAR
Next articleMilanović oštro: Iz BiH zasipaju Hrvatsku optužnicama protiv hrvatskih ratnih zapovjednika za neka izmišljena djela kolektivne i zapovjedne odgovornosti