Francuski farmaceuti naljutili javnosti obećavši prve doze cjepiva Americi

FOTO: DW

Cjepivo protiv koronavirusa možda neće biti dostupno svima i u svim krajevima svijeta, čemu svjedoče najave iz francuske farmaceutske tvrtke Sanofi koja će prve doze isporučivati Sjedinjenim Američkim Državama jer su “uložile više novca u istraživanje”.

Ravnatelj tvrtke Sanofi Paul Hudson izjavio je za Bloomberg da će SAD biti prioritet prilikom narudžbi cjepiva. Preostale doze će biti poslane u Europu i ostatak svijeta, ali tek nakon što se zadovolje američki apetiti.

Francuska stručnjakinja za ekonomiju Agnes Pannier-Runacher naglasila je kako je neprihvatljiva ovakva praksa, javlja La Repubblica. Iz Europskog odbora također su ranije istaknuli da cjepivo protiv Covida-19 mora biti javno dobro te da će pristup cjepivu biti pravedan i univerzalan.

Međutim, iz tvrtke Sanofi ne namjeravaju povući sporazum sa SAD-om. Kako kaže Olivier Bogillot, predsjednik ove farmaceutske kuće za Francusku, cjepiva će biti usmjerena prema europskim zemljama kada “Europa bude jednako učinkovita u financiranju istraživanja i razvoja cjepiva”.

– Amerikanci u ovom periodu ulažu najviše sredstava. EU također mora učiniti više kako bi nam pomogla da cjepivo što prije bude dostupno. SAD su planirale uložiti stotine tisuća eura, dok smo s europskim vlastima još na nivou korištenja zaliha, kazao je Bogillot te dodao da bi cjepivo ipak trebalo biti dostupno svima.

Zdravstvene vlasti širom svijeta upozoravaju da bi zbog ovakve utrka za cjepivom mnoge nerazvijene zemlje mogle ostati bez potrebnih doza, čineći njihovo stanovništvo ranjivijim.

S druge strane, eksperimentalna cjepiva koja proizvodi Sveučilište u Oxfordu prije svega će biti dostupne Ujedinjenom Kraljevstvu, a potom ostatku svijeta, podsjeća Bloomberg.

Najave iz Sanofija naljutile su francusku javnost, a premijer Edouard Philippe oglasio se na Twitteru napisavši da “ne može pregovarati o jednakom pristupu cjepivu”.

Europski odbor ranije ovog mjeseca pokrenuo je prikupljanje sredstava za razvoj cjepiva protiv koronavirusa. Članice EU obećale su uložiti 7,4 milijuna eura u ove svrhe.

Nakon pisanja Bloomberga, tvrtka Sanofi ogradila se kazavši da će cjepiva koje bude prozvodila na području SAD uglavnom biti dostupne samo Amerikancima, dok će ostali kapaciteti farmaceutske kuće pokriti Europu i druge dijelove svijeta.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da će se sastati s predstavnicima Sanofija idućeg tjedna.

Bild.baKomentari

Next Post

SDA patrioti žele da se sruši spomenik tri čovjeka koji uriniraju po "BiH"

Čet svi 14 , 2020
Vrijeđa, kako su naveli, nacionalnu pripadnost Bošnjaka i ostalih patriota.