Godine majke utječu na inteligenciju djeteta?

Izvor: Avaz

Žene danas uglavnom rađaju kasnije nego što je to bio slučaj sa ženama prije nekoliko desetljeća, a razlozi za to su brojni. Kada će žena roditi ovisi od mnogo čega – kada je pronašla odgovarajućeg partnera, kada se ona osjeća psihički spremno za dijete. A mogu li godine majke mogu utjecati na inteligenciju djeteta?

Ako je vjerovati istraživanjima, mogu. Provedene studije su pokazale da majke u tridesetim rađaju pametniju djecu nego žene u dvadesetim ili četrdesetim.

Istraživanje u kojem je sudjelovalo 18 tisuća djece u Velikoj Britaniji pratilo je njihov razvoj, kako bi ispitali uticaj majčinih godina na inteligenciju djece.

Utvrđeno je da djeca koju su mame rodile u tridesetim godinama imaju bolje kognitivne sposobnosti u odnosu na mališane čije su majke u dvadesetim ili četrdesetim.

Osim toga, pokazalo se da žene koje su djecu rodile u četrdesetim u igri sa djecom provode manje vremena nego neke mlađe majke, i njihova djeca su sklonija gojaznosti.

– Žene koje prvo dijete dobiju u tridesetim godinama uglavnom su obrazovane, bolje zarađuju, veće su šanse da su u stabilnoj vezi, vode zdraviji život, redovno idu kod liječnika i trudnoće su planirane – kaže jedna od autorica istraživanja Alice Goasis.

Ona ističe da su, pak, starije majke manje sklone pušenju, one češće doje svoje bebe i češće im čitaju knjige.

Dakle, kada se sve sabere i oduzme, moglo bi se reći da u kojim god godinama rodite bebu, to ima svojih prednosti i mana. Tako da, ipak su najbolje godine za rađanje onda kada se vi osjetite spremnim biti roditelj.

Bild.baKomentari

Next Post

Clinton uživao u pedofiliji, a Trump odbio takav čin?

Sub kol 1 , 2020
Predsjednik SAD-a Donald Trump isto se pojavio u novoobjavljenim dokumentima.