Galić: Koliko god Hrvata bilo u BiH, oni su državotvoran narod ugrađen u Ustav i temelje ove zemlje

On se i sam susretao s prijetnjama tako da ga ovakve stvari i ne iznenađuju.

Branimir Galić
Branimir Galić

Da bi jedna internetska stranica koja nosi naziv “historije”, trebala biti “histerije” zbog sadržaja koji se u njoj objavljuje, vidljivo je na prvi pogled, međutim, zbog pojedinih objava posla ima i za pravosudne institucije, ako se žele time baviti, piše Večernji list BiH.
Od vrijeđanja svećenika, preko uvreda na račun hrvatskih političara, gospodarstvenika, kulturnih djelatnika…, pa sve do sramotnih nagradnih igara, nema što se na spornoj stranici koja okuplja bošnjačke radikale ne nalazi. Pozornost na to ukazao nam je jedan franjevac kojeg je šokirao govor mržnje.

– Oduševljeni su kada se otkrije da je broj preminulih kod Hrvata veći od broja rođenih. Podatke dobivaju na razne načine. Nekad se lažno predstave kao svećenici pa dobiju podatke iz nekih župa, ali i preko nekih svojih poznanika među Hrvatima, rekao bih izdajnika, koji im daju i dublje podatke od statističkih – kaže sugovornik Večernjeg lista.

Imaju i internu nagradnu igru.

Mržnja i nepismenost

– Pogađaju koliko se broj stanovnika hrvatske nacionalnosti u BiH smanjio u prethodnoj godini pa tko bude najbliži, biva nagrađen – priča.


Na samoj stranici, među posljednjim analizama je ona o Konjicu s kraja 2020. godine, a sam tekst, iako nepismen, kao da želi oživiti zločine nad Hrvatima.

“Od 692 katolika imamo 327 u samom gradu Konjicu i više od stotinjak u naselju Bijela. U famoznom HVO magičnom ‘Alisa u zemlji čuda’ trokutu Hrvatskih specijalnih postrojbi, Zengi i svih cyberhrvatskih bojovnika i crtača zamišljene Herceg Bosne. To je onaj famozni trokut Turija – Zabrđe – Zaslivlje gdje već 20-ak godina nema nikakve vlasti hrvatske, ali objasni ti nekima to…, ne isplati se. Na kraju dana, ova župa je javno pričala da ima 1500 katolika 2011. godine, a danas ima dvostruko manje od navedenog broja”, navodi se u jednom od dijelova teksta u kojem se nepoznati autor naslađuje padom broja Hrvata katolika.

Za komentar je zamoljen politolog i analitičar Branimir Galić s Hrvatskog medijskog servisa. On se i sam susretao s prijetnjama tako da ga ovakve stvari i ne iznenađuju.

Za Večernji list naglašava da živimo u vremenu iznimne zagađenosti javnog prostora.

– Takvu situaciju koriste kreatori javnog mnijenja u sarajevskoj javnosti. Oni su svojim izvrtanjem teza stvorili ozračje da su za gotovo sve nedaće u BiH krivi opravdani zahtjevi političkih predstavnika Hrvata koji su, po njihovom shvaćanju, retrogradni i nisu u skladu s europskim vrijednostima (što, naravno, nije točno) – kaže u uvodu Galić.

Jednoumna sluđenost

Zatim, komentiramo primjer s internetske stranice.

– Konkretan primjer koji ste naveli samo je brutalno manifestiranje onoga što je nastalo kao posljedica radikalnih i huškačkih nastupa vodećih probošnjačkih “intelektualaca”, političara, twitteraša i novinarskih pera. Ova licitiranja i naslađivanje s podacima o brojnosti Hrvata pokazatelj su nevjerojatnog bujanja kroatofobije koja je zahvatila značajan dio javnog prostora koji je kontroliran iz Sarajeva. Degutantna priča o nagradi onome tko bude najbliži službenim podacima KC u BiH o broju katolika (a nisu baš svi katolici Hrvati) zaista nije zavrijedila komentar, ali je samo vrh jednoumne sluđenosti, a čije sam posljedice pojasnio u rečenici prije – naglašava Galić.

Također je poslao jasnu poruku onima koji “slave” jer su za neke lokalne zajednice ustvrdili manji broj Hrvata.

– Onima koji se naslađuju s takvim podacima trebalo bi kazati da prvo pogledaju u vlastito dvorište i uvide razmjere iseljavanja iz Unsko-sanske ili Tuzlanske županije koje su naseljene dominantno bošnjačkim stanovništvom. Uostalom, koliko god Hrvata bilo u Bosni i Hercegovini, oni su državotvoran narod ugrađen u Ustav i temelje ove zemlje te tu snažnu činjenicu priča o bilo kakvim postocima i rezultatima popisa stanovništva neće promijeniti – zaključio je politolog i analitičar Galić.

SOURCEBild.ba
Previous articleStevandić objasnio ekipi N1: Nije normalno da u Goraždu ima 23 Hrvata, a da je tu Komšić dobio 4 800 glasova!
Next articlePolicija na tragu stotinama kriminalaca, otkrili ih kroz aplikaciju Sky, među njima ima i policajaca
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments