Je li Naša stranka odustala od Bosne i Hercegovine?

Na Dan državnosti BiH, stranke privržene ideji državnosti i vrijednostima ZAVNOBiH-a tradicionalno odaju počast ispred Vječne vatre u Sarajevu. Tako je bilo i ove godine. Doduše, uvijek kad se obilježava neki veliki datum, pa tako i ovaj, u prvim redovima se nađe veliki broj onih koji su negacija svega što ZAVNOBiH predstavlja; ogroman broj onih zbog kojih je Bosna i Hercegovina neuspješna država i duboko podijeljeno društvo.

Na obilježavanju Dana državnosti ispred Vječne vatre bili su i predstavnici liberalne Naše stranke, Predrag Kojović i Sabina Ćudić. Osim na toj lokaciji, Ćudić i Kojović otišli su odati počast i na mezar Alije Izetbegovića. To je, naravno, njihovo puno pravo kao slobodnih građana i političara. Međutim, sa stanovišta BiH kao komplicirane, ratom traumatizirane i podijeljene zemlje, teško da su mogli uraditi nešto gore.

Ako nije bilo nesporazuma u startu, Naša stranka nije nacionalna stranka i pretendira na glasove svih građana Bosne i Hercegovine, dakle Bošnjaka, Hrvata, Srba i svih ostalih. Na europskoj razini, stranka je priklonjena liberalnom pokretu Renew Europe.

Koliko god imali simpatija prema nemogućem položaju u kojem se gospodin Izetbegović našao u ratu, (kao izabrani lider naroda koji je bio glavna meta Miloševića i Karadžića, uz to živeći pod strašnom opsadom u Sarajevu), on nikada nije bio bosanskohercegovački lider, niti je prihvaćen kao takav. Gospodin Izetbegović uvijek je bio bošnjački političar i lider.

Bilo bi zanimljivo saznati i kakve veze ima Alija Izetbegović sa ZAVNOBiH-om. To su potpuno, ali baš potpuno suprotne vizije i politike. ZAVNOBiH je djelo jugoslovenskih komunista i projekt svih građana BiH, a gospodin Izetbegović je bio lider SDA, najveće bošnjačke stranke u BiH.


Priklanjanjem na jednu stranu, Naša stranka odustaje od glasova ogromne većine Hrvata i Srba, liberalnijeg dijela Bošnjaka, te svih građana koji su protiv etnopolitičkog svrstavanja. Teško je povjerovati da inteligentne osobe poput gospođe Ćudić i gospodina Kojovića to ne razumiju.

Ako je to izabrani politički put, Naša stranka je odustala od ideje natjecanja za glasove u cijeloj Bosni i Hercegovini. To je također njihovo puno pravo, ali je šteta. Ovako, najviše što mogu biti je inteligentnija i pristojnija verzija Željka Komšića i njegovog DF-a.

Kratkoročno, stranka može dobiti glasove ‘patriota’ razočaranih u DF, ali izgubit će, zasluženo, potencijalne progresivne glasače širom BiH. Naša stranka koja odaje počast jednom od nacionalnih lidera u BiH ni pod razno ne može računati na glasove u cijeloj zemlji, niti može predstavljati građanski koncept ili multietničku BiH. Usput, bilo bi zanimljivo znati šta o ovome misli ugledni intelektualac i član Naše stranke, Tarik Haverić.

Nažalost, čini se da treba još čekati na istinski bosanskohercegovačku političku opciju.

Bild.ba

Previous articleMaradona nije umro od srčanog udara. Otkriven je pravi razlog smrti
Next articlePonovo rekordan broj novozaraženih i preminulih u Srbiji