Međunarodna zajednica će iz faze ‘zabrinutosti’ prijeći u fazu ‘duboke zabrinutosti’

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) BiH Mario Karamatić uvjeren je kako rata u BiH neće biti, unatoč prijetnjama lidera SDA Bakira Izetbegovića...

Karamatić
Mario Karamatić | Ilustracija: Bild.ba

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) BiH Mario Karamatić uvjeren je kako rata u BiH neće biti, unatoč prijetnjama lidera SDA Bakira Izetbegovića kako će 1.450 tisuća “patriota” spriječiti ostvarenje secesionističkih planova Milorada Dodika te najave bošnjačkog dvojca u državnom vrhu- Džaferovića i Komšića da će “državne snage” intervenenirati ukoliko međunarodna zajednica ne zaustavi RS u namjeri da istjera Vojsku BiH, VSTV, OSA-u i SIPA-u iz tog entiteta.

“Kroz povijest ratovi su se uvijek vodili isključivo zbog teritorija. Naravno, postoji priča o Troji i ratu koji se vodio zbog žena, ali nikad nije dokazano kako se to stvarno dogodilo. U BiH trenutno zbog masovnog iseljavanja stanovništva svi narodi imaju više teritorija nego im treba, tako da rat otpada, zaključio je Karamatić u razgovoru za Hrvatski Medijski Servis.

Kriza će, uvjeren je, trajati do sljedećih izbora, pa, na sve ovo, veli, treba gledati kao na predkampanju.

Upitan kako se u ovom sukobu Sarajeva i Banja Luke trebaju postaviti Hrvati? Trebaju li kako Alija Izetbegović 91. poručiti “ovo nije naš rat”?, Karmatić je odgovara kako je pravo pitanje što, zapravo, Hrvati žele?

“OVO JE I NAŠ RAT”


“Ako želimo svoju državu ili entitet, trebamo produbiti krizu. Ukoliko, pak, želimo ovakvu BiH trebamo biti faktor stabilnosti i pomirbe. U svakom slučaju trebamo nastupiti jedinstveno preko HNS-a. Htjeli mi to ili ne ovo je i naš rat, jer je ovo i naša zemlja i nemamo pravo stajati po strani, smatra lider Hrvatske seljačke stranke BiH.”

Hoće li Dodik ovog puta “ići do kraja” kako on, ali i mnogi drugi, najavljuje i hoće li međunarodna zajednica intervenirati i kako, upitali smo Karamatića, na što on kaže kako Dodik nema izbora, te da, ne samo on, već i sve srpske stranke do izbora neće popustiti.

“Ukoliko popusti SNSD će izgubiti izbore. Ukoliko se srpska oporba vrati u Parlament- izbubit će izbore. Ukoliko i jedni i drugi ustraju o tome tko će sljedeće četiri godine zastupati Republiku Srpsku na državnoj razini odlučivati će izbori i postizborni dogovori, tako da je realno očekivati nastavak krize”, smatra Karamatić.

Što se tiče međunarodne zajednice Karamatić očekuje da ona iz faze “zabrinutosti” prijeđe u fazu “duboke zabrinutosti”.

“Jednostavno Bosne i Hercegovina nije u fokusu geopolitičkih zbivanja, narodski rečeno svijet ima prečeg posla”, misli lider HSS-a.

Upitan tko u većoj mjeri rastura BiH sarajevski unitaristi ili vlasti u RS i trebaju li Hrvati braniti ovakvu BiH, Karamatić nema dvojbi.

TKO RASTURA BIH?

“Vladajuće, a i ostale stranke u RS se pozivaju na Dayton i traže provedbu potpisanog u Daytonu. S druge strane tzv. ‘probosanske stranke’ se pozivaju na iste stvari na koje se nekada pozivao Slobodan Milošević. Dominaciju najbrojnijeg naroda pod krinkom građanskih prava. Zaključak je jasan najveća prijetnja opstanku BiH su bošnjačke stranke i njihova politika. Stav HSS-a je jasan- ili daytonska BiH s tri u svemu ravnopravna naroda ili povratak na ono s čime smo ušli u ovu luđačku košulju a to je Hrvatska Republika Herceg Bosna”, zaključio je predsjednik HSS-a BiH Mario Karamatić.

Bild.ba

Previous articleVažno: Otkriveno hoće li zaista poskupjeti struja za kućanstva
Next articlePlenković: Sanadera meni prišiti neće nitko!
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments