Novinar Fadil Mandal objasnio: za jaku BiH ne treba hrvatski konstitutivni narod pretvoriti u manjinu

Jedan moj prijatelj, uvaženi i poznati Sarajlija, Hrvat po nacionalnosti, u ratu i nakon rata uvijek probosanski orijentiran

Fadil Mandal
Fadil Mandal, foto: Avaz

Poznati novinar i kolumnista Fadil Mandal objavio je osvrt povodom najava da će visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuti izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH.

Njegov osvrt avaz prenosi u cijelosti.

– Iskreno, iznenađen sam količinom spinovanja i histerijom koja je zavladala u bošnjačkom javnom mnijenju u vezi s namjerom Christian Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH.

Niko ne zna sve detalje i konačnu verziju odluke visokog predstavnika, na koju nesumnjivo ima pravo, ali je generalna mantra da se njome ide naruku HDZ-u i kantonima s hrvatskom većinom.

Jedan moj prijatelj, uvaženi i poznati Sarajlija, Hrvat po nacionalnosti, u ratu i nakon rata uvijek probosanski orijentiran, skrenuo mi je pažnju da Bošnjaci, bošnjačke i građanske stranke nisu ovako žestoko reagirale ni na Dodikove najave referenduma o podjeli BiH i odcjepljenju RS.


I on je – moj dragi prijatelj kojem ne želim objaviti ime da se ne bi našao na udaru kamarile instruiranih stranačkih botova – konsterniran i zabrinut javnim izljevima mržnje prema Hrvatima koji žive u Hercegovini ili Središnjoj Bosni i pita se što Bošnjaci doista žele i kakvi su im to Hrvati prihvatljivi, odnosno može li Bosna koju zazivaju trenutno najglasniji bošnjački i građanski političari biti i hrvatska i srpska, kako su je još na zasjedanju ZAVNOBIH-a definirali Tito i tadašnji bosanski prvaci i političari na koje se Komšić, Nikšić ili Kojović rado i u svakoj zgodnoj prilici pozivaju?

Nema sumnje, veliki je interes svih da se zaustave katastrofalne blokade entiteta i države, čemu smo bili svjedoci proteklih godina – a Schmidt to najavljuje – ali, za jaku Bosnu i Hercegovinu ne treba imati ambiciju da se od ravnopravnog naroda pravi nacionalna manjina u smislu redukcije njegovog političkog prava koje garantira Dayton – zaključio je Mandal.

SOURCEBild.ba
Previous articleNek’ su Hrvati bar u nečem dobri: Hrvatski državljani među najbrojnijim radnim migrantima u Njemačkoj
Next articleDonosimo: Zašto se bošnjačka politika toliko protivi Schmidtovom pijedlogu Izbornog zakona
Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Novije
Starije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Milkivej

S konferencijskih sastanaka o buducoj Jugosferi prelazi se na baustelu. Zidari zele preko novih sukoba uraditi ono sto nisu uspjeli devedesetih kad je nakon planiranih ogranicenih sukoba iz Jugoslavije biti iskljycena Slovenija, a pripojena Albanija.