Hercegovina bez novozaraženih, novi slučajevi u Travniku, Vitezu…

Foto: Fena

Član Federalnog stožera civilne zaštite i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar potvrdio je kako je u protekla 24 sata nastavljen pozitivan i povoljan trend kada je u pitanju broj osoba koje su zaražene koronavirusom.

U tom razdoblju na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine testirano je 706 osoba, a kod 11 njih potvrđen je koronavirus. Novi slučajevi su iz Zenice, Travnika, Viteza i Sarajeva. Do sada je ukupno testirano 21.187 osoba, a Covid-19 je potvrđen kod ukupno 964 osobe.

Od trenutno aktivnih pacijenata 40 je na bolničkom liječenju, dvije imaju težu kliničku sliku i na respiratoru su. Na prostoru FBiH, dodao je Pehar, do danas je zabilježeno 530 oporavljenih pacijenata dok je 401 još uvijek aktivan, a evidentirane su i ukupno 34 osobe čija se smrt dovodi u vezu s koronavirusom.

-Nažalost u 24 sata imali smo jedan smrtni slučaj u Mostaru i u pitanju je pacijent iz Čapljine (1963.) koji je imao tešku kliničku sliku i bio je na respiratoru – kazao je Pehar, prenosi Fena.

Naglasio je kako je jedna od najefikasnijih propisanih protuepidemskih mjera nadzor granica i one daju rezultate te svi koji se vraćaju u BiH moraju provesti 14 dana pod zdravstvenim nadzorom i ograničenim kretanjem.

-O ovoj mjeri još uvijek ne razmišljamo da je ukidamo. Trajanje od 14 dana nije proizvoljno, to je razdoblje inkubacije koronavirusa i preporučen je od Svjetske zdravstvene organizacije i to će tako biti dok se ova mjera ne ukine – pojasno Pehar.

Bid.baKomentari

Next Post

Džeba za Bild.ba: BiH je lopovska država, kradu nam političke predstavnike, novce, budućnost…

Čet svi 7 , 2020
Izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Damir Džeba rekao je u razgovuru za Bild.ba da je BiH lopovska država jer se u njoj Hrvatima kradu politički predstavnici, novci, budućnost.