Hrvatski svećenik komentirao slučaj Bezuka: On nije ‘heroj novog doba’ i njegov čin nije žrtva

Izvor: Bitno.net

Nedavna pucnjava na Markovom trgu u kojoj je ranjen jedan pripadnik policije, izazvala je brojne rasprave u društvu: od toga je li u pitanju teroristički čin do samih društvenih i/ili obiteljskih uzroka koji su napadača naveli na to.

Pritom su se pojavili i glasovi koji su opravdavali dvadesetdvogodišnjeg Danijela Bezuka, koji je nakon napada počinio samoubojstvo te ga čak nazivali i herojem koji se žrtvovao za viši cilj, piše Bitno.net.

Na te se tvrdnje osvrnuo hrvatski grkokatolički svećenik Zoran Vladušić koji je na svom Facebook profilu objavio kratak, ali jasan status iz katoličke perspektive. Prenosimo ga u cijelosti:

– Razumijem žaljenje za jednim mladim životom i razumijevanje za sve što ga je mučilo i slomilo. Pokoj mu vječni, a obitelj neka Gospod pohodi svojom utjehom. Ali, čovjeka koji je pucao u policajca – ni krivog ni dužnog – nazivati “herojem novog doba” uistinu je van svake pameti. Kao svećeniku, koji svakodnevno uprisutnjuje Kristovu žrtvu križa, također mi je nepojmljivo da se čin ovoga mladića naziva žrtvom.

Žrtva je za kršćanina dati život za drugoga, a nipošto (pokušati) oduzeti tuđi ili vlastiti život. Ponovno kažem, jedno je imati razumijevanja za nečiju slabost, a drugo pretvarati slabost u jakost i grijeh u krepost. Savjest treba formirati po Božjoj objavi i razumnoj etici, a ne po nekim svojim fiksnim idejama i idolima, bilo lijevim, bilo desnim.

Ne ubij! (Mt 5,21)

Cilj ne opravdava sredstvo (KKC 1753)

Jao onima koji zlo dobrom nazivaju, a dobro zlom, koji od tame svjetlost prave, a od svjetlosti tamu, koji gorko slatkim čine, a slatko gorkim! (Iz 5,20) –

Bild.baKomentari

Next Post

Skandal s hakiranim mailovima Bidenova sina mogao bi Trumpu donijeti izbore

Sub lis 17 , 2020
Rijetko kad se dogodi da jedan članak izazove toliko velik, višestruki skandal i kontroverzu kao što se to dogodilo s onim koji je objavio američki konzervativni tabloid New York Post. Iz naslova članka objavljenog točno tri tjedna prije američkih predsjedničkih izbora na kojima se predsjednik Donald Trump nadmeće s bivšim […]