‘U ovom logoru ubijeno je 17 hrvatskih branitelja, preko 30 osoba preminulo je nakon razmjene. Ipak, mi ne mrzimo’

"'IV. osnovna škola' je bila jedno mučilište, a najgori su bili ljetni mjeseci, posebno zbog prisilnih radova na prvoj crti"

Hrvatski logoraši

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u subotu je kod spomenika hrvatskih branitelja ispred “Kosače” obilježena 28. godišnjica raspuštanja logora i razmjene hrvatskih logoraša iz logora Armije BiH u Četvrtoj osnovnoj školi u Mostaru.

Predsjednik Hrvatske udruge logoraša Hercegovačko-neretvanske (HNŽ) županije Ronald Jarak rekao je kako se danas prisjećaju svih ubijenih u tom logoru.

“Danas je 28. obljetnica razmjene hrvatskih logoraša iz logora ‘IV. osnovna škola’, koji je bio jedan od mnogih logora na području HNŽ-a, a kroz njega je prošlo preko 120 pretežno hrvatskih vojnika, ali i civila. U ovom logoru ubijeno je 17 hrvatskih branitelja i ovaj logor nosi najveće stradanje hrvatskih vojnika koji su zarobljeni. Preko 30 osoba preminulo je netom nakon razmjene”, ustvrdio je Jarak.

Unatoč tome, Jarak navodi kako ovi logoraši ne žive u mržnji, “opraštaju svojim mučiteljima, ali neće zaboraviti svoje poginule”.

Što se tiče sudskog epiloga, Jarak je izjavio kako je točno 18 godina dosuđeno za 17 ubijenih logoraša i da to nije zadovoljavajuće.


Bivši logoraš i predsjednik Nadzornog odbora Udruge logoraša HNŽ-a Željko Mikulić opisao je svoje iskustvo u logoru.

“Sjećanje me dobro služi i sjećam se svega, kao da se to jučer dogodilo. Shvaćam veliki broj logoraša koji izbjegavaju dolaske i govor o ovoj temi jer se ponovno prolazi kroz traumatična iskustva. ‘IV. osnovna škola’ je bila jedno mučilište, a najgori su bili ljetni mjeseci, posebno zbog prisilnih radova na prvoj crti”, rekao je Mikulić za RTV Herceg Bosne.

Osvrnuo se i na život logoraša poslije proživljene traume.

“Logoraš će logoraša najbolje shvatiti, bez obzira je li riječ o jednoj, drugoj ili trećoj strani. Te scene su mučne, a vraćanje ‘u normalu’ ovisi od osobe do osobe i koliko ga podržava njegova okolina. Bitno je da ne mislimo na te stvari”, zaključio je Mikulić.

SOURCEBild.ba
Previous articlePrvi put od početka pregovora oglasio se Čović. Zvuči kao da je bijesan na Izetbegovića, poslao mu žestoku poruku
Next articleMariupolj u katastrofalnoj situaciji, Rusi blokirali i konvoj pomoći?
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments