Inzko se oprostio od BiH uz floskule i narodne mudrosti

Na kraju svog 12-godišnjeg mandata u BiH oproštajnom porukom od građana Bosne i Hercegovine oprostio se visoki predstavnik Valentin Inzko kojega će rijetki pamtiti po dobrome. Nije doprinio miru, napretku i suživotu, redovito naginjući jednoj od tri strane u BiH.

Na početku je kazao kako je prije nešto više od 12 godina došao u Bosnu i Hercegovinu i prvo rekao da se nije rodio onaj koji je svima ugodio. Nakon toga je citirao još jednu narodnu mudrost – da kuća nije tijesna gdje čeljad nisu bijesna.

“Ta naša zajednička kuća se zove Bosna i Hercegovina i zaista ne treba biti tijesna. Veća je od tri države zajedno, Belgije, Slovenije i Luksemburga. Ima mjesta za sve, ako čeljad nisu bijesna. Zajednička kuća mora biti zasnovana na zdravim temeljima, iskonskom povjerenju, dobrom susjedstvu i uzajamnom poštovanju. Kuća se treba graditi na istini, a ona se ne ravna prema nema, nego se mi moramo ravnati prema njoj”, kazao je.

Istina je osnova za pravednost, dodao je on te kazao kako svi želimo živjeti u normalnoj državi. Kaže da su mu se sviđali susreti s običnim ljudima, posebno onima koji se nisu dali otrovati nacionalnim politikama.

“BiH još uvijek ima izniman potencijal dobrote. Nije ovdašnja mržnja specifična za ovog čovjeka, nego je samo mnogo različitosti na jednom mjestu. Ima u ovoj zemlji i ljudi koji mogu biti zli i opaki, usporedivi s mračnim tipovima o kojima su pisali Ćopić, Kulenović, Andrić… Ovdje sam doživio takvu ljudskost, darežljivost, širinu duše koja se rijetko može naći, ali i takvo zlo kao nigdje drugo”, naveo je.

Na kraju kaže kako odlazi ne potpuno sretan, svjestan svojih ograničenja i institucija koje je predstavljao, ali istinski zahvalan ljudima ove zemlje.

“BiH je imala i ima svoje heroje. Ima ‘Pravdu za Davida i Dženana’, koja je ujedinila čitavu regiju. BiH je moderna, ali i tradicionalna. Pravi biser u srcu Europe. Ima dušu i preživjela je nešto što nije nitko posljednjih desetljeća. Hvala vam”, kazao je Inzko na kraju.

Bild.ba

Previous articleOdržan 4. koncert filmske glazbe u Posušju
Next articleMedvjed i njegova prijateljica (Homo sapiens) zajedno u ribolovu, snimka je hit