Italija se opire virusu, no za koliko dugo?

Italija je bila prva europska država pogođena pandemijom koronavirusa, no danas je s manjem brojem zaraženih iznimka u Europi u kojoj zemlje svakodnevno bilježe rekorde u novim slučajevima. Zašto je tome tako i hoće li potrajati?

Francuska je prošli tjedan zabilježila rekordnih 16 tisuća, a Španjolska više od 10 tisuća novih slučajeva u jednome danu, dok je dnevni broj novozaraženih u Italiji ispod dvije tisuće.

Talijani provode nešto manje testova, njih 120 tisuća u odnosu na francuskih 180 tisuća, no to ne objašnjava u potpunosti veliku razliku u brojevima.

Stručnjaci smatraju da je boljoj situaciji u Italiji pripomogao uspjeh stroge i duge karantene u kombinaciji s kolektivnom traumom.

Strašna sjećanja na lijesove poslagane na grobljima na sjeveru države te prenapučene jedinice intenzivne njege primorale su Talijane da poštuju pravila. Mnogi nose maske čak i u situacijama kad to nije obavezno.

Epidemija je prvo pogodila Italiju i vrlo brzo su uvedene stroge mjere obuzdavanja”, rekao je profesor Massimo Andreoni, stručnjak za zarazne bolesti iz rimske bolnice Tor Vergata.

Karantena uvedena početkom ožujka nije ukinuta sve do svibnja, i to puno sporijim koracima nego drugdje u svijetu, istaknuo je Andreoni.

Massimo Galli, šef odjela za zarazne bolesti milanske bolnice Sacco slaže se s rimskim stručnjakom, a u subotnjem izdanju dnevnih novina Corriere della Serra kazao je kako je ta “radikalna intervencija, duža i stroža, proizvela neki oblik zaštite”.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ovaj je tjedan istaknula Italiju kao pozitivan primjer, hvaleći “jasne savjete vlasti i snažnu potporu javnosti u sprječavanju širenja zaraze”.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je prošli tjedan da je broj zaraženih u njegovoj državi veći nego u Italiji i Njemačkoj jer Britanci “vole slobodu”.

Talijanski predsjednik Sergio Matarella mu je odgovorio da Talijani također vole slobodu, “ali su i odgovorni”.

U Italiji su maske obavezne na svim mjestima gdje su gužve, od 6 sati ujutro do 18 sati. Turisti pozdravljaju tu mjeru, poput Šveđanina Louisa Tietjensa koji je tijekom posjeta rimskoj Fontani di Trevi naglasio da se osjeća “veoma sigurno ovdje u Italiji”.

Rimska zračna luka Fiumicino bila je među prvima u svijetu koja je za svoje upravljanje pandemijom od agencije za ocjenjivanje Skytrax dobila pet zvjezdica. Agencija je pozdravila mjerenje temperature, nošenje maski, dostupnost dezinfekcijskih sredstava i fizičko distanciranje.

Bild.baKomentari

Next Post

Preko šest milijuna zaraženih u Indiji, situacija kaotična

Pon ruj 28 , 2020
Broj zaraženih koronavirusom u Indiji premašio je šest milijuna, nakon što je u zadnja 24 sata zabilježeno 82.170 novih slučajeva, podaci su koje je u ponedjeljak objavilo tamošnje ministarstvo zdravstva. Broj smrtnih slučajeva porastao je za 1.039 u posljednja 24 sata, na 95.542 osobe, podaci su ministarstva. Indija je na […]