Bill Gates daje još 250 milijuna dolara za cjepivo protiv Covida-19

(191118) -- SEATTLE (U.S.), Nov. 18, 2019 (Xinhua) -- Bill Gates, co-chair of the Bill & Melinda Gates Foundation, receives an exclusive interview with Xinhua in Seattle, the United States, on Nov. 13, 2019. China has made remarkable progress in improving health equity and reducing poverty, offering lessons that could help other developing countries, including in Africa, accelerate their development, Bill Gates has said. (Xinhua/Qin Lang) - Qin Lang -//CHINENOUVELLE_1035/1911190918/Credit:CHINE NOUVELLE/SIPA/1911190923, Image: 483635605, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: CHINE NOUVELLE / Sipa Press / Profimedia

Zaklada Billa i Melinde Gates u četvrtak je obećala još 250 milijuna dolara za jeftinije i dostupnije cjepivo protiv Covida-19.

Pojedinačno najveća donacija dosad dolazi nakon što su Gatesovi već dali 70 milijuna dolara u studenome. S najnovijom donacijom zaklada je za borbu protiv pandemije donirala ukupno 1.75 milijardi dolara.

“Hoće li svijet postati bolje mjesto za život svih ljudi ovisi o tome što će svjetski čelnici učiniti da bi testovi, lijekovi i cjepiva bili dostupni onima koji ih trebaju”, priopćila je zaklada.

Novac će služiti tome da se testovi i cjepivo dostave slabo i srednje razvijenim zemljama, dodala je.

Velika Britanija postala je u utorak prva zemlja koja je počela cijepiti protiv Covida-19, kada je 90-godišnja starica primila cjepivo Pfizera-BioNTecha.


Kanada je to cjepivo odobrila u srijedu, a američka Agencija za hranu i lijekove okupit će u četvrtak vanjske stručnjake koji će raspravljati o tome hoće li ga preporučiti ili ne.

Pfizerovo cjepivo je zahtjevno, osobito za siromašne zemlje, jer se mora čuvati na jako niskim temperaturama.

“Novi lijekovi i potencijalna cjepiva mogli bi se pojaviti početkom iduće godine. No, oni će sačuvati živote samo ako dođu tamo gdje treba”, istaknuo je Bill Gates.

Još jedan američki proizvođač Moderna, koji tvrdi da je njegovo cjepivo učinkovito 94,5 posto, zatražilo je odobrenje u SAD-u i EU-u, prenosi Hina.

Bild.ba

Previous articleSvi klinci žele biti napadači, a onda vide Modrića…
Next articleU koje zemlje EU je nemoguće ući, gdje je potreban test, a gdje je obavezna samoizolacija