Biskupska konferencija BiH: Daytonski sporazum nije stvorio pravedan mir

U povodu 25. obljetnice Daytonskog mirovnog sporazuma Biskupska konferencija BiH uputila je pismo u kojem poziva domaće političare i međunarodnu zajednicu “da porade na pravednijem i svrsishodnijem unutarnjem uređenju zemlje”.

Biskupi Katoličke Crkve u svom pismu navode kako je Daytonski sporazum zaustavio višegodišnji rat, ali nije stvorio stabilan i pravedan mir.

Dodaju kako se taj sporazum u proteklih 25 godina više koristio “kao opravdanje i alibi za očuvanje i ozakonjenje raznih ranijih i novijih nepravdi, a mnogo manje za izgradnju istinskog, trajnog mira, utemeljenog na pravdi i jednakim pravima za sve”.

Biskupi nadalje pišu kako je u proteklom razdoblju izostala pravna i materijalna pomoć povratku i održivom ostanku nekoliko stotina tisuća domaćih katolika, pa je tako gotovo cijela katolička populacija u jednoj polovici zemlje, u entitetu Republika Srpska, iskorijenjena, a u drugoj polovici, u entitetu Federacija BiH, kontinuirano se smanjuje.

“Nazočnost međunarodnih predstavnika i institucija svih poratnih godina, zbog njihove nedovoljne učinkovitosti na planu napretka zemlje prema stabilnom miru i uključivanju u poželjne europske integracije, nužno nas tjera na pitanje: što se kani s ovom zemljom, njezinim narodima i stanovnicima?”, dodaje se.

U svom pismu Biskupska konferencija BiH pozvala je predstavnike država potpisnica i svjedoka Daytonskog sporazuma, da zajedno s domaćim političkim dužnosnicima – koji imaju presudnu ulogu u izgradnji dugotrajnog pravednog mira i poželjnog svekolikog razvoja naše zemlje, odlučnije nego do sada, porade na pravednom i svrsishodnom unutarnjem uređenju zemlje.

“To uređenje treba biti po mjeri njena sva tri konstitutivna naroda, nacionalnih manjina i svakog njezinog građanina, a osobito onih, najslabijih i u ratu i poraću najoštećenijih. To uređenje mora pratiti donošenje pravednih zakona koji će osigurati stvarno poštivanje svih pojedinačnih i kolektivnih prava, bez mogućnosti dominacije jačega ili brojnijega, te omogućiti ispravljanje svih starih i sprječavanje novih nepravdi.

Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini će i dalje nastojati – dosljedno i neumorno – ispunjavati svoj dužnost dobivenu od svoga Vrhovnog poglavara – pape i prije 25 godina dano obećanje – da će pomagati u ostvarivanju svih konstruktivnih i provedivih rješenja u uspostavljanju istinskog mira na području naše Biskupske konferencije, tj. na području cijele Bosne i Hercegovine”, stoji na kraju pisma Biskupske konferencije BiH.Komentari

Next Post

U Južnoj Australiji karantena uvedena zbog lažnog iskaza, uskoro blaže mjere

Pet stu 20 , 2020
Stroga karantena u Južnoj Australiji uvedena je jer je osoba zaražena korona virusom "lagala" zdravstvenim djelatnicima koji prate kontakte, pa bi mjere zatvaranja mogle biti ublažene mnogo ranije od planiranog, objavile su lokalne vlasti u petak.