Crnjac: Hrvatsko pitanje u BiH se može riješiti dok kažeš ‘konstitutivnost’

Crnjac: Hrvatsko pitanje u BiH se može riješiti dok kažeš ‘konstitutivnost’

Politički komentator Ivan Crnjac izjavio je da nema i ne može biti ništa problematično u posjetu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu i da je to priznanje političke realnosti.

Danas je Dodik glavna politička uloga jednog od dva entiteta BiH i jednog od tri konstitutivna, dakle temeljna i ustavotvorna naroda, rekao je Crnjac za portal Hrvatskog kulturnog vijeća (HKV).

Prema njegovim riječima, Hrvatska u Republici Srpskoj ima višestruki interes i može napredovati i ekonomski i politički.

“Iako zvuči nerealno, ako Hrvatska odigra kako igraju ozbiljne države, u Republici Srpskoj može imati jakog saveznika”, dodao je Crnjac.

On je istaknuo da nevezano za hrvatsko-srpski odnos u proteklih stotinu godina, srpski narod u BiH ima ljudsko, moralno i političko pravo štititi svoj interes.

“Oni to vide u okviru Republike Srpske. Republika Srpska je daytonska kategorija. Svaki jači udar na Dayton bio bi kopija događaja iz devedesetih, a jednadžba je s dvije nepoznate kako bi Hrvati u BiH prošli nakon toga”, naveo je Crnjac.

On je zaključio da je Dodik potpuno ravnopravan sugovornik, kao i hrvatski i bošnjački predstavnik iz BiH, i da je posjet srpskog člana Predsjedništva BiH bio priznanje političke realnosti od strane Zagreba.

Govoreći o politici lidera SDA Bakira Izetbegovića, Crnjac je ocijenio da on ima “svojevrstan politički Edipov kompleks”, jer u nacionalnom smislu želi prestići svog oca i postati stvarni bošnjački otac nacije koji će od BiH napraviti bošnjačku nacionalnu državu.

Crnjac je za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića rekao da je Izetbegovićev šegrt, koji služi ispunjenju tih interesa., prenosi Srna.

Bild.ba