Dijanović za Bild.ba: Bh. Hrvati jedini su prozapadni faktor

Dijanović za Bild.ba: Bh. Hrvati jedini su prozapadni faktor

Novinar i geopolitički analitičar Davor Dijanović kazao je u razgovoru za Bild.ba kako su bh. Hrvati jedini prozapadni faktor u BiH.

Dijanović je, komentirajući najavljeni posjet prvog čovjeka američke diplomacije Dubrovniku ocijenio kako je Pompeo motiviran “strateškim projektima”.

-Najavljeni posjet Mikea Pompea, američkog državnog tajnika, Hrvatskoj dobra je vijest za našu državu. Pompeo je nedavno imao „turneju“ po Srednjoj Europi prilikom čega je zaobišao Hrvatsku. To svakako nije izgledalo dobro po hrvatsku geopolitičku poziciju. Prilikom posjeta je najavljen razgovor o ukidanju viza i dvostrukog oporezivanja, no osobno smatram kako je njegov dolazak u RH prije svega motiviran dvjema strateškim projektima. Prvi je realizacija LNG terminala na Krku – rekao je on u izjavi za Bild.ba.

Dodao je i da su projekti LNG terminala i kupnja zrakoplova svakako zapeli za oko najbližem Trumpovom suradniku.

Izgradnjom toga terminala smanjuje se ovisnost o ruskome planu, a američke firme dobivaju jednu od poluga za transport svoga ukapljenog plina prema Europi. Drugi projekt odnosi se na kupnju borbenih zrakoplova. Kao što nam je poznato, Amerika nudi svoje borbene zrakoplove F-16. Ako će se odluka o nabavi borbenih zrakoplova promišljati i u okviru strateške pozicije Hrvatske nema sumnje da bi trebali kupiti upravo američke borbene zrakoplove. No s obzirom na vladinu probruxellesku poziciju možda je izglednija kupnja francuskih Rafala – kazao je.

Osvrnuo se i na spominjanje bh. Hrvata u kontekstu posjeta Mikea Pompea.

-U medijima je najavljeno kako će tema sigurno biti i položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini u kontekstu 25. godišnjice Daytona. Posljedice Daytona danas su jasno vidljive. Srbija je de facto dobila državu u državi, a u Federaciji BiH imamo dominaciju bošnjačkog faktora i obespravljivanje Hrvata. Cilj je bošnjačke politike Hrvate svesti na nacionalnu manjinu. To više ne skrivaju ni bošnjački lideri, bilo da govorimo o Bakiru Izetbegoviću ili uzurpatoru Željku Komšiću. Spominju se čak i vojne opcije za ostvarenje toga cilja – kazao je ovaj geopolitički analitičar.

Dijanović je spomenuo i američko veleposlanstvo u Sarajevu:

-Na žalost, američko veleposlanstvo u BiH do sada je uglavnom predstavljalo servis (veliko)bošnjačke politike i dosljedno protuhrvatske politike. Kakvi su motivi stajali iza takvoga djelovanja teško je procijeniti. Vjerojatno ima nešto u pokušaju „pranja“ američke bliskoistočne politike, ali i u činjenici da Hrvatska u Washingtonu nema niti jedan lobistički ured, dok Bošnjaci imaju oveći broj, kao što je svojedobno upozorio Marijan Knezović – ocijenio je on.

Po njegovom mišljenju, bez Amerike nema rješenja problema u BiH.

Dayton je dijete američke geopolitike. Bez SAD-a nema nikakvih promjena u BiH niti se može riješiti hrvatsko pitanje. A ono se može riješiti jedinom stvaranjem hrvatske federalne jedinice. Možda je danas nerealno govoriti o stvaranju trećeg entiteta, no i 1986., a da ne govorimo 1976., je bilo jednako tako „nerealno“ govoriti i o stvaranju samostalne i neovisne hrvatske države. Unatoč tim „realističkim“ okvirima Franjo Tuđman je bio uvjeren da se država može stvoriti i na kraju je i stvorena. Da bi se nešto ostvarilo najprije mora postojati čvrsta odluka da se nešto želi učiniti. A u Hrvatskoj, na žalost, nema konsenzusa da se hrvatsko pitanje treba riješiti stvaranjem trećeg entiteta. Jednom kad se taj konsenzus donese pola posla će biti napravljeno. Oni koji ne shvaćaju važnost hrvatskog pitanja u BiH i činjenicu da BiH čini hrvatsku stratešku dubinu, ali i povijesno hrvatsku djedovinu, ti neka se ne bave politikom.
Proaktivna hrvatska diplomacija, u slučaju da se donese strateška odluka o stvaranju trećeg entiteta, morala bi aktivno lobirati u Washingtonu, ali i drugim globalnim i regionalnim središtima moći. Hrvatska mora SAD uvjeriti da je hrvatski narod u BiH jedini istinski zapadno orijentirani faktor. I jedini faktor u kojega se mogu pouzdati. I Srbi i Bošnjaci svoje saveznike vide na (euro)azijskim paralelama i meridijanima – rekao je.

Po njegovom mišljenju, živimo u nesigurnim vremanina i sada se “cementiraju pozicije”.

Američka vanjska politika posljednjih je mjeseci u velikoj ofenzivi. To vidimo na primjeru Kosova i Srbije, ali na primjeru posredovanja između Izraela i arapskih zemalja. Nije nemoguće da se nešto „kuha“ i glede BiH. To zahtjeva proaktivan odnos hrvatske politike i diplomacije. Živimo u nesigurnim vremenima kad se lomi stari poredak i kad se cementiraju pozicije za sljedećih nekoliko desetljeća. Mali narodi nemaju pravo na mnogo velikih pogrješaka. Pet je minuta za rješavanje – zaključio je on u izjavi za Bild.ba.

I.C./Bild.ba