Dodik i Čović potvrdili sudjelovanje na konferenciji o Daytonu, čeka se Bakira

Dodik i Čović potvrdili sudjelovanje na konferenciji o Daytonu, čeka se Bakira

Screenshot via Dnevnik.ba

Povodom obilježavanja 25. godišnjice od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma Rusija će u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku, 24. studenoga organizirati okrugli stol kojem bi trebali nazočiti svi veleposlanici zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Pozivnice za ovaj skup, kako neslužbeno doznaje portal Fokus.ba iz izvora međunarodne zajednice u Sarajevu, dobili su i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, te Bakir Izetbegović i Dragan Čović, članovi Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Dodik, Izetbegović i Čović, koji su ujedno i predsjednici SNSD-a, SDA i HDZ-a, pozive za sudjelovanje na okruglom stolu su dobili kao predstavnici konstitutivnih naroda u BiH, što je još jedan jasan znak kako se bliži kraj izbonim manipulacijama predstavljanja konstitutivnih naroda.

Iz dokumenta je vidljivo kako su sudjelovanje video konferenciji potvrdili Dodik i Čović, dok se, kako je navedeno Izetbegović treba očitovati o pozivu.

U propratnom dokumentu o video konferenciji u New Yorku koju organizira Rusija, između ostalog se navodi da je u kontekstu razumijevanja Daytonskog sporazuma i “važnosti njegove pune provedbe za stvarnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, kao i da bi se dobila sveobuhvatna slika događaja na terenu, potrebno saslušati predstavnike tri konstitutivna naroda.”

To bi, navodi se dalje , pomoglo u procjeni vrijednosti i značajne političke i povijesne uloge koju Daytonski mirovni sporazum ima za Bosnu i Hercegovinu i regiju Balkana u cjelini.

U tom smislu organizatori su pripremili nekoliko pitanja za raspravu s predstavnicima iz BiH, a koja se odnose na faktore koji utječu kako se navodi na normalizaciju odnosa između tri konstitutivna naroda BiH, kao i mjere koje bi se prema navodima iz dokumenta mogle poduzeti kako bi se smanjilo nepovjerenje među konstitutivnim narodima i državama u regiji?

U bošnjačkoj javnosti se pak već počeo stavljati pritisak na Izetbegovića da ne sudjeluje u konferenciji jer bi to, kako tumače, bilo potvrđivanje prakse da o BiH odlučuju predstavnici triju konstitutivnih naroda. Zaboravlja se pri tom da BiH upravo jest država triju u svemu jednakopravnih konstitutivnih (tvorbenih) naroda i da bez uvažavanja njihove volje BiH ne može funcionirati, što zorno pokazuje fenomen Komšić, koji je do kraja obesmislio  koncept tzv. građanske BiH pod bošnjačkom dominacijom ali i samu institutuciju Predsjedništva BiH koja danas ne služi doslovno ničemu, piše Fokus.ba.

Bild.ba