Krišto odgovorila zašto se ‘Travanjski paket’ ne može ostvariti i otkrila koje je jedino rješenje

Ako bi se kojim slučajem usvojili amandmani na Ustav BiH koje je predložio Klub SDP BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, Bosna i Hercegovina dobila bi predsjednika države, uz dva dopredsjednika i predsjednika Vlade, piše Hrvatski Medijski Servis.

Broj zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH s 42 povećao bi se na 87, a Dom naroda bi umjesto dosadašnjih 15 (po pet iz svakog konstitutivnog naroda) imao 21 izaslanika (po sedam iz svakog konstitutivnog naroda) koje bi birao Zastupnički (građanski) dom Parlamenta BiH. Tako izabrani Dom naroda, birao bi predsjednika i potpredsjednika BiH.

O ovom SDP-ovom prijedlogu amandmana na Ustav BiH, što je zapravo reaktiviranje propalog tzv. “Travansjkog paketa” ustavnih promjena iz 2006. godine, koji je doveo do raskola u HDZ BiH i kasnije rezultirao formiranjem HDZ 1990., za Hrvatski Medijski Servis je govorila Borjana Krišto, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH koja je kazala da se Ustav može mijenjati jedino usuglašavanjem političkih predstavnika triju konstitutivnih naroda.

Usuglašavanje političkih predstavnika konstitutivnih naroda

Krišto kaže da ne bi željela pojedinačno komentirati amandmane pa čak niti sam prijedlog. Napomenula je i da je ustav u svakoj zemlji najviši političko-pravni akt i da Bosna i Hercegovina nema Ustav koji je usvojen u Parlamentu.


-U njemu samom je navedena procedura izmjena za koju je potrebna dvotrećinska većina, rekla je Krišto.

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH kaže da se Ustav BiH može mijenjati jedino ako se za takvo nešto usuglase politički predstavnici sva tri konstitutivna naroda.

„Bez toga mi ne možemo pričati ni o kakvim rješenjima. To pojedinačno mogu biti nečije želje, a ja mislim da svi trebamo biti svjesni ustavnog ustroja BiH i načina na koji je ona postavljena jer je ona postavljena kao zemlja tri konstitutivna naroda i drugih koji u njoj žive“, kazala je Krišto.

Sugovornica HMS smatra da ustavna rješenja treba tražiti na principu ustavne jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda i drugih koji u njoj žive te da se jedino na tom principu može sjesti i razgovarati i na koncu u parlamentarnu proceduru eventualno dostaviti prijedlog izmjena.

-Sve dok ne bude tako ovo su neki pojedinačni potezi. Netko ih može nazvati i nekom pozitivnom pričom, ali jednostavno, to nije nešto što je Bosni i Hercegovini u ovom trenutku potrebno, prije svega takav jedan način. A, izmjene su u svakom slučaju potrebne i neophodne, rekla je Krišto.

Upitana što misli zbog čeka SDP u ovom trenutku prezentira ovakav prijedlog ustavnih amandmana, Krišto kaže da spomenutu inicijativu čak ne može nazvati ni populizmom, ali da je moguće služi pozicioniranju političke stranke koja ju predlaže.

“Ne može proći”

Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH dodaje da su u SDP-u svjesni da im ovakva inicijativa, naravno, ne može proći.

„Već sam čula političke predstavnike iz drugih konstitutivnih naroda da je, naravno, ovakvo nešto neprihvatljivo tako da znaju da takvo nešto ne može proći bez procedure koja je propisana Ustavom“, kazala je Krišto pojasnivši što jedino može biti iskorak:

-Jedini način koji može dati nekakav iskorak po najvažnijem i najbitnijem pitanju Bosne i Hercegovine je da se sjedne te da se politički predstavnici dogovore o principima ustavne jednakopravnosti na način na koji je zamišljena i definirana Bosna i Hercegovina.

Sugovornica HMS-a ističe da se ovako bitno pitanje mora usuglasiti između svih političkih predstavnika te dobiti onu parlamentarnu većinu koja je potrebna pa bi tek to bilo interes BiH i svih njenih naroda i građana koji u njoj žive.

Izmijeniti Izborni zakon

Krišto, s druge strane, kaže da je suština u sljedećoj godini donijeti izmjene Izbornog zakona BiH.

„Sljedeća godina vrijeme je, prije svega, za promjenu Izbornog zakona jer to je suština. Tu možemo napraviti iskorak da bude u skladu s postojećim ustavnim rješenjem i da osigura izbornu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda“, rekla je Krišto.

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH kaže da nikakve pojedinačne inicijative za modifikaciju Ustava, poput ovog SDP-ovog, ne mogu proći i zbog Ustava samog i zbog procedure po kojoj se usvajaju njegove izmjene.

-Prosto je nemoguće donijeti jedan ovakav akt bez konsenzusa, kazala je Krišto.

Previous articleKina izgurala SAD s važne pozicije
Next articleTegeltija: Nezakonito me prate, snimaju, uhode!