Lovrinović nikad jasniji: Cikotić da odstupi!

Lovrinović nikad jasniji: Cikotić da odstupi!

Zastupnik HDZ-a u državnom parlamentu Nikola Lovrinović upitao je predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju (SNSD) hoće li pokrenuti smjenu ministra sigurnosti Selme Cikotića (SDA).

Takvo pitanje postavio je nakon što je Tužiteljstvo BiH odlučilo ponovo razmotriti status ministra Cikotića u optužnici za ratne zločine protiv hrvatskog civilnog stanovništva na području Bugojna.

Tužiteljstvo je uvažilo žalbu odvjetnika koji zastupa 13 Hrvata iz Bugojna, te jednog iz Livna, protiv odluke tužitelja o prekidu istrage prema Cikotiću, a ranije je utvrđeno da ne postoji osnova sumnje da je osumnjičeni Cikotić počinio bilo koje kazneno djelo.

Tegeltija je pojasnio da je uvjet da netko obavlja dužnost državnog ministara da protiv njega nije izrečena kazna za kazneno djelo i da nije potvrđena optužnica, a prilikom imenovanja Cikotića Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je ustvrdila da ne postoji kazna ili potvrđena optužnica.

-U međuvremenu tužitelj je donio odluku da postupajući tužitelj odluči hoće li ostati kod svog ranijeg rješenja. Trenutno nemamo tužiteljske odluke o tome niti potvrđene optužnice na osnovu koje on ne bi mogao obavljati tu dužnost. Ako se potvrdi optužnica razgovarat ćemo ponovno o tome – kazao je Tegeltija.

Lovrinović je nakon takvog odgovora Tegletije kazao da bi zbog ove odluke Tužiteljstva BiH Cikotić sam trebao podnijeti ostavku.

Bild.ba