Mađarski šef diplomacije: Prvo razgovarajte s Dodikom, pa onda formirajte mišljenje

Poručio je da odluke nametnute sa strane nisu dobre u 21. vijeku.

Europski političari koji kritiziraju člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika nikada do sada se nisu sreli s njim, niti s njim razgovarali da bi mogli razumjeti njegove stavove, poručio je danas šef mađarske diplomacije Peter Szijjarto nakon razgovora s ministrom vanjskih poslova Srbije Nikolom Selakovićem u Budimpešti.

Sugovornici su, također, ocijenili da je Zapadni Balkan važan za mir i stabilnost u Europi.

“Svi koji interpretiraju Dodikove riječi trebju razgovarati s njim da bi nakon toga formirali svoja mišljenja. Posebno bi bilo dobro kada europska vanjska politika ne bi bila svedena na tri riječi – sankcije, sankcije, sankcije, što se u proteklom periodu pokazalo neefikasnim”, poručio je Szijjarto, prenosi Tanjug.

Na pitanje o utjecaju krize u BiH na situaciju u cijelom regionu, te u vezi s pojedinim izjavama Milorada Dodika, Selaković je rekao da je Dodik u svojim izjavama rekao da se ne zalaže za secesiju, već da se bori za očuvanje nadležnosti Republike Srpske, kao jednog od dva ravnopravna entiteta u BiH.

Szijjarto je napomenuo da Mađarska živi u susjedstvu Zapadnog Balkana i nažalost, ima loša iskustva, pa joj je točno poznata razlika između stanja kada je mir i spokojstvo u regionu i kada nije.


“Možda oni koji su zemljopisno daleko od ovih prostora, u manjoj mjeri osjećaju značaj toga i možda zato sprečavaju integraciju Srbije u EU, ali i oni moraju da shvate da je iz kuta sigurnosti cijele Europe, mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu od odlučujućeg značaja”, rekao je Sijarto.

Zbog toga smatra da bi njegove kolege sa Zapada trebalo više da razgovaraju “sa rukovoditeljima Zapadnog Balkana”.

“I, ovdje je važan veznik – sa rukovoditeljiam, a ne da govore o njima. Oni europski političari koji sada govore o Miloradu Dodiku, nikad do sada se nisu sreli s njim ili sigurno nisu razgovarali s njim da bi mogli razumjeti njegove stavove”, uvjeren je Szijjarto.

Podsjetivši da je premijer Orban otišao u Banja Luku, kaže da bi to trebalo da učine i europski lideri prije nego što prijete sankcijama.

“Da odu i razgovaraju i da razumiju kakvu poziciju zauzima Dodik i da na osnovu toga stvore svoje stavove”, dodao je Sijarto.

On je istakao da Dejtonski sporazum svakako treba poštovati, što je i stav Mađarske, navodeći da prilikom posjeta Banjoj Luci, među Dodikovim stavovima nije bilo ničega što bi imao efekt destabilizacije, već su oni bili u skladu s poštovanjem međunarodnih obveza.

Ministar Selaković je rekao da, imajući u vidu da između Srbije i Republike Srpske postoji Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama, a s obzirom da u Republici Srpskoj, jednom od entiteta BiH, uvjerljivom većinom žive Srbi, svakako da je Srbiji izuzetno važno da se očuvanju mir i stabilnost u BiH, Republike Srpske i cijelom regionu.

On je zahvalio mađarskom premijeru Orbanu, ministru Szijjarto, ali i komesaru za proširenje EU Oliveru Varheiju, koji je ovih dana u BiH, na, razmetanju za problem u BiH i stalnu spremnost da se u ovakvim situacijama saslušaju sve strane.

To je ono što je od suštinske važnosti za stjecanje prave i realne slike o stanju stvari na terenu, naglasio je Selaković.

On je istakao da je pozicija Srbije jasna i nedvosmislena, jer Srbija na prvom mjestu kao glavni cilj djelovanja u regionu vidi očuvanje mira i stabilnosti.

“Bez mira i stabilnosti u ovom dijelu Europe, nema mira i stabilnosti u čitavoj Europi, niti ekonomskog razvoja. I jedan od razloga zašto se toliko zalažemo i reformiramo naše društvo na putu europskih integracija je u tome što su europske integracije postale provjereni povijesni recept za očuvanje mira i stabilnosti”, rekao je Selaković.

Dodao je da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, Dejtonski mirovni sporazum i dejtonsku BiH, što je, kaže, recept koji je uspeo.

“Mi 26 godina poslije potpisivanja nismo imali nijednu sigurnosnu krizu, sporazum je sačuvao mir, zato što je postavio recept koji počiva na tri konstitutivna naroda, dva entiteta i jednoj državi”, konstatirao je Selaković.

On je poručio da, ako je nekome želja da se Dejtonski sporazum mijenja, to je moguće ali uz konsenzus tri naroda i oba entiteta.

“Zato je stupanj razumijevanja koji pokazuje službena Budimpešta za svoje južno susjedstvo važno i pokazuje primjer drugima kako da pristupe tome – rekao je Selaković.

Poručio je da odluke nametnute sa strane nisu dobre u 21. vijeku.

Selaković je naveo i da je nesumnjivo moguće da dođe do eventualnog utjecaja krize u BiH na čitav region, zbog čega je još važnije da se samo kroz dijalog svih strana, Bošnjaka, Hrvata i Srba, dođe do rješenja.

“Srbija dobro zna koliko je secesionizam opasna pojava i nastavit ćemo da ozbiljno vodimo računa o svim potezima, da ni u kom slučaju na provokacije ne odgovaramo neozbiljno, već konstruktivno”, rekao je Selaković, dodajući da je to upravo i učinio predsjednik Srbije Aleksandra Vučić inicijativom “Otvoreni Balkan”, jer je relaksacija odnosa u ekonomiji, put ka relaksaciji političkih odnosa i snižavanju tenzija.

SOURCEBild.ba
Previous articleMenalo zabio, GNK Dinamo na korak do nokaut-faze Europske lige
Next articleSnažan potres pogodio Indiju
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments